Laver ny konstituering: De lange knives nat i Randers

Politik

09/06/2015 12:51

Nick Allentoft

Efter konstant uro og politiske slagsmål, har et snævert byrådsflertal fyret to udvalgsformænd og lavet ny konstitueringsaftale i Randers. Det fortæller DR Østjylland.

Randerledes. Det er det slogan, som skal markedsføre Randers rundt om i verden. Og det politiske liv i Kronjyllands hovedstad lever i den grad op til sloganet, mener Jens Laursen, der er byrådsmedlem for Beboerlisten.

- Det er et stort kaos, det her. Der er tale om en politisk hævnakt, som bare er pakket pænt ind, siger han til DR Østjylland.

Et snævert flertal i byrådet vedtog mandag, at man senere på måneden vil ophæve den konstitueringsaftale, som blev indgået natten efter kommunalvalget sidste år. Den aftale gav venstremanden Claus Omann Jensen borgmesterposten - bl.a. med stemmer fra Beboerlisten samt Velfærdslisten og De Konservative.

Som tak for hjælpen fik de tre støtter så tildelt formandsposter i kommunale udvalg, men aftalen var ren teknik, og lige siden har især Velfærdslisten og Beboerlisten benyttet deres nye udvalgsformandsposter til at modarbejde flertallets politik i byrådet - for eksempel i sagen om lukningen af fem folkeskoler.

Men nu skal det være slut med at lave konstitueringsaftaler uden politisk indhold, siger borgmesteren.

- Vi er nødt til at have noget politik, vi kan hænge hinanden op på. Så hvis jeg også næste gang får muligheden danne et flertal, så vil jeg insistere på, at der skal være et politisk indhold i en sådan konstitueringsaftale - det viser sagen her med al ønskelig tydelighed, siger han.

Nu har et byrådsflertal altså lavet en ny aftale, som vil fratage kritikerne deres formandsposter. Formålet skulle være at skabe mere opbakning i udvalgene til de beslutninger, som et flertal i byrådet træffer eksempelvis omkring skolelukninger. Men det kommer ikke til at ske, garanterer Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, der nu snart er tidligere formand for socialudvalget.

- Den her politiske udrensning er naturligvis gift for det fremtidige samarbejde i byrådet, siger han, og borgmesteren skal i hvert fald ikke regne med Velfærdslistens opbakning ved næste kommunalvalg i 2017.

- Claus Omann Jensens muligheder er blevet stærkt svækket, og jeg håber da, at vælgerne vil give ham en meget hård dom ved næste valg, siger Kasper Fuhr Christensen.

Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti har bakket borgmesteren op, men han erkender, at det er temmelig uhørt, at et flertal går ind og ændrer på en konstitueringsaftale, som det er sket i Randers.

- Det er et drastisk skridt, som jeg måske ikke er vældig stolt af, men hvis der skal være nogen fremdrift i Randers kommune, så skal udvalgsformændene altså i højere grad end i dag være holdspillere, siger han.

Mest Læste

Annonce