Måling: 8 ud af 10 bakker op om menneskerettighederne

Velfærd

07/12/18 5:04

Nick Allentoft

Ny meningsmåling fra Amnesty International viser, at danskerne mener, at der skal være grundlæggende rettigheder for alle

På trods af, at flere danske politikere igen og igen har stillet spørgsmålstegn ved, om menneskerettighederne fortsat er relevante og skal gælde her i landet, mener langt størstedelen af danskerne stadig, at rettighederne er vigtige at værne om.

Ifølge en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International med 1045 respondenter, svarer flere end 8 ud af 10, at de enten er ”enige” eller ”meget enige” i, at det er vigtigt, at alle mennesker har nogle grundlæggende rettigheder, som stater og regeringer er forpligtet til at respektere – blandt de unge mellem 18 og 34 år er opbakningen på næsten 90 procent.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

”Det er opløftende at se, at langt størstedelen af danskerne fortsat bakker op om menneskerettighederne. Menneskerettigheder er – dengang som nu – det bedste grundlag for en verden med frihed, retfærdighed og fred. Når vi på søndag den 9. december afholder landsindsamling håber vi, at rigtigt mange danskere vil give et bidrag, der vil styrke vores arbejde for at beskytte og fremme menneskerettighederne i hele verden,” siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Ved en tale i Europarådet i januar advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen imod et ”…konventionssystem, der opfattes som ude af sync med medlemslande og den brede offentlighed”. Og i november udtalte Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen, at vi i Danmark har ”…fået rodet os ind i alle mulige internationale konventioner og domstole” og at man bør give folk visheden om, at det ”…er os selv der bestemmer, og ikke alle mulige andre”.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Spørger man danskerne, er det dog kun 7,8 procent, der erklærer sig enige i, at menneskerettighederne er et levn fra en anden tid og irrelevante for os i dag.

”Menneskerettighederne nyder stadig stor opbakning blandt danskerne i dag. Selvom menneskerettighedsartiklerne blev vedtaget for 70 år siden, viser vores meningsmåling, at vi i Danmark fortsat har tillid til de her fælles spilleregler, der skal holde magthaverne i ørerne og beskytte borgere over hele verden mod overgreb”, siger Trine Christensen.

Amnesty har i hele 2018 markeret 70-året for menneskerettighederne med en lang række arrangementer, samarbejder, foredrag og koncerter over hele Danmark. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce