Mikrofonen i din mobiltelefon kan bruges til at aflytte dig

Infrastruktur

04/12/2016 10:46

Nick Allentoft

En række eksempler både herhjemme og i udlandet indikerer, at mikrofonen i din smartphone bruges til at målrette reklamer for det, du har talt om, når du senere logger på tjenester som Facebook, Instagram eller 9GAG.

Teknisk er det muligt at aflytte via telefonens mikrofon, og vi har selv givet lov, skriver Berlingske.

Berlingske kender til flere eksempler på folk, der efter egne udsagn har oplevet, at det, som en telefonsamtale har omhandlet, resulterer i, at man pludselig bliver præsenteret for reklamer for det.

Men er det overhovedet muligt at omsætte det, vi siger, til reklamer, som vi udsættes for på sociale medier? Absolut ja. 

Det, vi taler om, kan ryge gennem et stemme-genkendelsessystem og oploades til datalagring i det, der populært kaldes »skyerne«. Herefter kan det blive analyseret for nøgleord som eksempelvis »globusbar«, »ekskæreste«, »Niketøj« for herefter at blive lagret som big-data på vores sociale profiler. Det forklarer IT-sikkerhedsekspert Henrik Kramshøj til Berlingske.

»Det er helt sikkert, at mikrofoner i telefoner bliver brugt til at lytte med. Og det er også veldokumenteret, at de lytter efter reklamemuligheder. Det kan teknisk lade sig gøre, og måske kan man huske sagen om Samsung-TV, der lytter med, når du ser film. Det har de selv offentligt sagt. Så det vil være en mulighed, som tjenesterne snildt kan benytte sig af. 

Desuden giver vi ofte selv lov, gennem de apps vi downloader til vores telefon, når den spørger om lov til at bruge mikrofonen på telefonen,« siger Henrik Kramshøj til Berlingske.

Hvis vi vil være sikker på, at vores mikrofon i telefonen ikke sladrer om os, skal man aktivt tage stilling, forklarer Kramshøj. 

»En lang række apps spørger om adgang til mikrofon eller adgang til kontaktoplysninger. Vi har en tendens til bare at klikke videre, fordi vi måske har travlt, og så trykker vi bare »accept«. Dermed har appen lov til at bruge enheden. Der er formentlig mange apps på vores telefon, der kan aflytte. Kun teknisk kyndige brugere går i reglen ind og sorterer i det, vi giver appen lov til at bruge.«

Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, er bekymret over udviklingen. Han kalder den udvidede samtykke­erklæring, som mange store sociale medier kræver en accept af, før man kan få adgang til fællesskabet, for et »afpresset samtykke«. For mange ønsker at være en del af Facebook, Messenger eller Instagram. 

»Du risikerer, at din telefon bliver en aflytningscentral, og du skal i princippet passe på, hvad du siger. Det er virkelig et skråplan, hvis telefonen sættes til at lytte efter baggrundsinformation. Det betyder også, at man næsten ikke kan gardere sig, for hvad har dine venner og familie givet tilladelse til?«

 

Mest Læste

Annonce