Ny afsløring: Eva Kjer Hansen kørte hemmeligt parløb med Bæredygtigt Landbrug

Politik

28/04/2016 10:42

Nick Allentoft

"Nu bliver jeg hængt ud for, at I får lov at lobbye for meget," skrev Eva Kjer Hansen til kontakter i Bæredygtigt Landbrug. Det afslører MetroXpress.

Nye dokumenter kaster lys over, hvor tæt samarbejdet mellem daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og landbrugslobbyisterne Bæredygtigt Landbrug (BL) var op til den såkaldte ‘gylle-gate’, der endte med at vælte hende.

En aktindsigt mellem parterne, som metroxpress har fået, viser endda, at man ville hemmeligholde dele af samarbejdet.

‘Flemming (formanden for BL, red.) har ikke nævnt noget som helst om jeres samarbejde – end ikke bestyrelsen er involveret,’ lyder det for eksempel fra lobby-formandens kone i en direkte mail til ministeren.

Da BL et andet sted roser hende for et hyrdebrev, som BL selv har været med til at lave, skriver Eva Kjer: ‘Nu bliver jeg hængt ud for, at I får lov at lobbye for meget’ og slutter af med, hvad der ligner en smiley.

Flere gange er BL endda efter ministeren, fordi hun ikke har promoveret dem nok.

Ekspert i lobbyisme, professor Anne Binderkrantz, understreger, at ministeren er i sin gode ret til at samarbejde med dem, hun vil, men kalder samarbejdet »ganske tæt og fortroligt«.

»Der er tale om et niveau af kontakt, som vil være de færreste organisationer beskåret,« siger hun til metroxpress.

Naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, troede næsten ikke sine egne øjne, da hun så dokumenterne.

»Vi har aldrig haft sådan en kontakt med en minister. Det er helt usædvanligt. Hun svarer jo både konen og manden. Og vi kunne slet ikke trænge igennem til Eva Kjer. Hun ville ikke engang drøfte pakken med os, selv om vi er den største grønne organisation,« siger hun til metroxpress.

Eva Kjer Hansen har ikke ønsket at besvare metroxpress’ spørgsmål til korrespondancen, men henviser til Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede, der står ved, at dele af samarbejdet skulle hemmeligholdes, selv om det i dag møder kritik.

»Vi samarbejdede jo om det her lovforslag. Og her er det helt normalt, at man ikke melder delbeslutninger ud. De (ministeriet, red.) ville sikre sig, at det ikke kom ud. Så vi fortalte ikke nogen om de her ting,« siger han til metroxpress.

Han erkender også, at BL har været med til at lave det såkaldte hyrdebrev, som foreningen roser ministeren for i korrespondancen.

»Vi blev spurgt til råds om nogle passager, og vi samlede en masse fakta. Det er muligt, at der er nogle sætninger af det, vi har skrevet, som hun har brugt. Men det er der sikkert også fra andre af hendes rådgivere,« siger Fuglede.

Han mener ikke, landbrugs-lobbyen har fået for meget opmærksomhed:

»I årevis har natur-interesseorganisationer haft kæmpe indflydelse på diverse ministre med det resultat, at dansk landbrug i dag er i knæ. Så jeg synes, det var på tide, vi blev hørt. Og jeg vil gerne understrege, at der rent fagligt aldrig er sat spørgsmålstegn ved de ting, vi har bragt frem,« siger han.

Oplysningerne om den tætte korrespondance mellem ministeren og BL får De Konservatives miljøordfører, Rasmus Jarlov, som var med til at vælte ministeren, til at rejse en ny kritik.

»De her dokumenter viser jo, at hun havde et alt for tæt samarbejde med dem. Det er jo usædvanligt, at de flere gange beder hende promovere dem. Og det er bestemt ikke tillidsvækkende, at der er ting i det samarbejde, som de ikke vil have til at se dagens lys,« siger han til metroxpress.

Han mener, dokumenterne kan være med til at forklare ministerens opførsel i ‘gylle-gate’, hvor hun til det sidste nægtede at give sig:

»Hun havde simpelthen stillet dem mere i udsigt, end der kunne leveres.«

Mest Læste

Annonce