Ny undersøgelse: Knap hver 10. mand får en fødselsdepression

Velfærd

21/10/17 11:17

Nick Allentoft

Næsten lige så mange mænd som kvinder oplever en fødselsdepression, viser undersøgelse. Alligevel er der langt færre tilbud om hjælp til mændene

Hver gang 100 mænd bliver fædre, betyder det for otte af dem, at de udvikler en fødselsdepression. Det konkluderer en ny undersøgelse fra forskningsleder på Rigshospitalet, psykolog Svend Aage Madsen. Resultatet svarer til, at cirka 5000 mænd hvert år reagerer så negativt på at blive far, at de blandt andet kæmper med vedvarende tanker om at skade deres barn alvorligt og generelt har svært ved at føle andet end ubehag, vrede og forladthed, når de er sammen med barnet.
Det store omfang overrasker ham ikke, for det svarer til det omfang, han også dokumenterede for 10 år siden, men det bekymrer og frustrerer ham, at der fortsat kun er meget lidt hjælp til de ramte mænd. Blot cirka 300 af dem får professionel behandling, vurderer han, og ingen i sundhedsvæsenet kan længere gemme sig bag den undskyldning, at de ikke kender til problemet.

”Det er bemærkelsesværdigt, at vi igen kan konstatere, at fødselsdepression er næsten lige så udbredt hos mænd som hos kvinder, hvor det er 11 ud af 100, der bliver ramt. Alligevel har mændene – i modsætning til kvinderne – kun meget få muligheder for at få professionel hjælp. Det vidner om, at problemet stadig er tabubelagt, men også underkendt og underprioriteret, selvom det har meget skadelige følger for både mændene, deres partner og ikke mindst deres børn,” siger han til Kristeligt Dagblad.
Den nye undersøgelse, der først bliver offentliggjort i sin helhed sidst i november, bygger ligesom den tidligere undersøgelse på flere end 1000 screeninger af fædre hos deres praktiserende læge. Metoden bruges i hele verden, hvor der i gennemsnit er lidt flere fædre, nemlig 10 procent, der oplever en fødselsdepression. For mødre er det 10-14 procent.

LÆS OGSÅ om familiegrupper 

I Sundhedsstyrelsen er man udmærket klar over problemstillingen. Den gjorde man første gang opmærksom på i 2009 og har gjort det flere gange siden.
Ulla Astman (S) er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun anerkender problemet og peger på, at fødselsdepression blandt mænd stadig er et tabu, og at der er behov for øget opmærksomhed og tidligere indsats. 
”Nye undersøgelser har vist, at symptomer på fødselsdepression ofte viser sig allerede inden fødslen, og at screening af både vordende mødre og fædre hos almen praksis har god effekt,” siger hun pr. mail.
I Folketingets sundhedsudvalg mener formand Liselott Blixt (DF) dog, at forskelsbehandling mellem mødre og fædre skyldes en blind vinkel i sundhedssystemet, men også, at den i høj grad er skabt af mændene selv, som generelt skal blive bedre til at søge hjælp, når de har det dårligt.

Hele historien hos Kristeligt Dagblad

Annonce