Tusindvis af ansatte i kommunerne kan godt indstille sig på at få en ny arbejdsgiver med andre løn- og arbejdsvilkår eller sågar vinke farvel til jobbet. I de kommende år vil lokalpolitikerne nemlig flytte endnu mere rengøring, ældrepleje, gartnerarbejde, transport og meget andet væk fra ansatte i kommunerne og over til private virksomheder.
Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en undersøgelse udført af Dansk Erhverv.
OPS - Få overblik her
539 kommunalpolitikerehar i undersøgelsen svaret på spørgsmål om udlicitering, og andelen af lokalpolitikere, der forventer mere udlicitering de kommende tre år, overstiger klart andelen, som forventer mindre. Særligt i fattige landkommuner vil der komme fart på udliciteringen, da 51 procent af lokalpolitikerne her regner med mere udlicitering, mens kun 7 procent forventer mindre.
Udsigten til mere udlicitering er ikke nok for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Han og Venstre-regeringen vil skubbe på for mere udlicitering. Det skal blandt andet ske ved at komme med et såkaldt måltal for, hvor stor en procentdel af pengene kommunerne, regionerne og staten skal bruge på udliciterede opgaver.
- Jeg kommer med en større politisk plan her i løbet af marts-april for konkurrenceudsættelse herunder regeringens måltal, siger Troels Lund Poulsen.
I 2014 var graden af udlicitering i kommunerne nået op på 26,4 procent af de kommunale opgaver, fremgår det af den seneste opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det svarer til et beløb på cirka 60 milliarder kroner.
Troels Lund Poulsens partifælle i Struer, borgmester Mads Jakobsen (V), mener ikke, der er brug for et måltal.
- I stedet for måltal bør landspolitikerne have tillid til, at kommunalpolitikerne hele tiden arbejder på at give borgerne så god en service som muligt og få pengene til at række så langt som muligt, siger borgmester Mads Jakobsen.
I fagforbundet FOA med titusinder af ansatte i kommunerne vender formand Dennis Kristensen også tommelfingeren nedad, når det gælder måltal.
- Det er fuldstændigt firkantet og helt unuanceret at beslutte, at så og så mange procent af opgaverne skal sendes i udbud. Man skader den lokale vurdering af, hvad der er bedst. Og i nogle tilfælde kan man komme til at give virksomhederne alt for let spil, fordi konkurrencen er for lille, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.
Undersøgelsen peger på, at landkommunernes begrundelse for at sætte fart på udliciteringen primært er økonomisk nød. De ser nemlig mindre positivt på udlicitering end deres kolleger i de større byer.