Nye tal afslører medarbejderflugt i Arbejdstilsynet

Ledelse

07/02/2017 14:11

Nick Allentoft

100 tilsynsførende har inden for de seneste tre år sagt deres stilling op i Arbejdstilsynet. Det fremgår af en opgørelse, som Arbejdstilsynet har foretaget for Avisen.dk

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Opsigelserne er landet på ledelsens bord i en periode, hvor der er gennemført besparelser, fyringer, effektiviseringer og ændringer i daglige arbejdsgange.

I slutningen af 2016 viste en intern trivselsundersøgelse, at medarbejdernes tillid til den øvelse ledelse smuldrede. I sidste uge stoppede direktør Peter Vesterheden med øjeblikkelig virkning og erkendte i en intern mail, at de seneste udfordringer havde 'slidt' på både ham og medarbejderne.

Claus Skovhøj Olsen, der er sekretariatschef i Arbejdstilsynets direktionssekretariat, er opmærksom på det stigende antal medarbejdere, der søger væk, men nedtoner samtidig, at det skulle være et problem. I 2014 afleverede 32 tilsynsførende deres opsigelser. I 2015 var det tilsvarende tal 31, og sidste år valgte 37 at gå nye veje.

LÆS MERE OM UROEN I ARBEJDSTILSYNET

- Den forholdsvis lille stigning (fra 2014 til 2016, red.) er ikke i sig selv alarmerende, men det er altid noget, vi følger tæt, for vi vil selvfølgelig gerne beholde vores gode medarbejdere. Samtidig med at det jo også er naturligt, at der er en vis udskiftning, skriver Claus Skovhøj Olsen i en mail til Avisen.dk.

Ud over de 100 tilsynsførende, der selv valgte at gå, har Arbejdstilsynet sagt farvel til 60 medarbejdere, der blev fyret som i 2015 som følge af begrænsede bevillinger. 30 af de opsagte var tilsynsførende.

Arbejdstilsynet har netop besluttet at rekruttere en 'et antal tilsynsførende,' så ledige stillinger kan blive genbesat. Med de nyansatte vil der være cirka 265 tilsynsførende. Tidligere var der over 400 tilsynsførende i Arbejdstilsynet.

Professor og arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet, Peter Hasle, der har fulgt udviklingen i Arbejdstilsynet gennem en årrække, mener, at tilsynet er stækket.

- Nedskæringer har reduceret antallet af tilsynsførende ganske betydeligt, og dårlig trivsel har ført til, at mange søger væk fra Arbejdstilsynet. Danmark står derfor med et arbejdstilsyn, som har svækkede muligheder for at føre et effektivt tilsyn. Det bliver derfor sværere at nå de ambitiøse mål, som regeringen har fastlagt i sin strategi for arbejdsmiljøet i 2020, lyder Peter Hasles vurdering.

Tillidsrepræsentant for medlemmerne af Dansk Metal og næstformand i Arbejdstilsynets hovedsamarbejdsudvalg, Alexander Baadh, ser med stor alvor både på de mange opsigelser.

- Det er erfarne kolleger, der smutter. Det positive er, at deres kompetencer kan bruges på andre arbejdspladser, hvor en del af dem fortsat beskæftiger sig med arbejdsmiljø. Men opsigelserne bunder jo samtidig i, at kollegerne ikke længere kan se selv i de nuværende rammer, siger Alexander Baadh, der er tilsynsførende på Sjælland, til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.