Nyt milliondyrt, offentligt it-system i problemer: Forsinket med et år

Ledelse

27/10/16 12:36

Nick Allentoft

Endnu en gang er et offentligt it-system for millioner af skattekroner havnet i store problemer.

Det offentlige it-system, Grunddataprogrammet, bliver forsinket med et år, så det først vil være klar til brug i sommeren 2018. Det skriver Jyllands-Posten.

Grunddataprogrammet har til opgave at forbedre, standardisere og samle bl.a. ejendoms- og adressedata fra en lang række offentlige myndigheder. Men der er opstået fejl i systemet, opdagede Digitaliseringsstyrelsen, da man i maj begyndte at teste systemet på tværs af myndigheder.

Det forsinkede system er blot det seneste eksempel på en stribe stærkt forsinkede og problemfyldte offentlige it-projekter. I 2015 skrottede Skatteministeriet det skandaleramte og milliarddyre inddrivelsessystem EFI.

LÆS OGSÅ: Når den røde lampe lyser

Forsinkelsen overrasker ikke eksperter i offentlige it-systemer.

»Det er meget få offentlige it-systemer, der går godt,« siger Kim Normann Andersen, professor i it-implementering ved Copenhagen Business School til Jyllands-Posten.

It-projektet var sat til en foreløbig pris på mere end en halv milliard kroner, men med forsinkelsen bliver regningen endnu større.

»Det vil koste ekstra, når programmet bliver forsinket. De eksisterende registre vil skulle køre videre et år længere, og de udgifter vil ramme, men vi ved ikke endnu, hvor stor regningen for forsinkelsen bliver,« siger den ansvarlige i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg.

Forsinkelsen kan dog også ses som et udtryk for rettidig omhu, forklarer vicedirektør i Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Søren Reeberg Nielsen. 

»Det er ganske betydelige samfundsværdier, der er afhængige af ejendomsdata, og derfor skal det virke, når vi lancerer programmet. Ejendoms- og adressedata danner grundlag for belåning, ejendomsskat og for oplysninger til f.eks. politi og beredskab,« siger han til Jyllands-Posten.

Det var onsdag ikke muligt for Skatteministeriet at svare på, hvilke konsekvenser forsinkelsen får for danskernes nye ejendomsvurderinger, som skal bygge på data fra samme registre. Efter planen skal et nyt ejendomsvurderingssystem i september 2018 vurdere de danske ejendomme.

Annonce