Fremover skal sygeplejerskerne være ansat i regionen, og ikke længere på en enkelt afdeling. I hvert fald hvis det står til regionerne, der i øjeblikket forhandler overenskomst med Dansk Sygeplejeråd.
Regionerne lægger blandt andet op til, at sygeplejersker kan være tilknyttet afdelinger på forskellige hospitaler, og dermed gøre det muligt, at de kan rykkes rundt, hvor der er behov.
Ansatte skal også kunne arbejde ekstra i spidsbelastede perioder og arbejde mindre på andre tidspunkter, hvor der ikke er så meget pres på afdelingerne.
OK'18 tema på DenOffentlige
Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.
Historier om tidligere overenskomster finder du her.
Skal I være med? Kontakt os.
Der lægges også op til, at ledere skal kunne ringe til sygeplejerske i deres fritid og varsle overarbejde.
- Det, der er er rigtig vigtigt for os, det er at sikre, at vi har de rigtige medarbejdere på arbejde til at møde patienterne, når patienterne er der. Det skal også være de medarbejdere, der har de rigtige kompetencer.
Men regionernes ønsker vækker meget stor bekymring hos sygeplejerskerne.
- Det vil forringe mine forhold, hvis jeg skal til at være ansat i regionen i stedet for på Aarhus Universitetshospital. Så kunne jeg arbejde i Aarhus den ene dag og i Ringkøbing den næste dag. Det er hverken holdbart for mig eller patienterne, siger Sofie Saabye Marland til TV2 ØSTJYLLAND.
Men ifølge Danske Regioner, så skal sygeplejerskerne kunne gøre det samme, som de specialiserede læger allerede gør i dag.
- Vores sygehusvæsen bevæger sig i retningen af mere specialisering. Det kan man se på den måde, sygeplejerskerne bliver mere og mere specialiseret, og vores læger også bliver det. Derfor er der allerede læger i dag, der arbejder på tværs af flere forskellige matrikler, for at kunne møde patienterne med de særlige kompetencer, de har, siger Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand, og er chefforhandler på vegne af Danske Regioner.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Men sygeplejerskerne er generelt meget bekymrede for patienternes sikkerhed, mens de er indlagt eller i behandling på sygehuset.
- Det har meget stor betydning, at man kender de kolleager, og man kender de rammer, man arbejder med i dagligdagen. Det vil være udfordret, hvis man skal flytte fra dag til dag, så det er jeg slet ikke i tvivl om. Det vil få stor betydning for patientsikkerheden, siger Anja Laursen, der er kredsformand hos Dansk Sygeplejeråd.
Anders Kühnau mener, at det kan gå ud over patienterne på længere sigt, hvis ikke man kan udvikle sundhedsvæsenet.
- Jeg tror, det går ud over patienterne, hvis vi ikke er i stand til også hele tiden at udvikle vores sundhedsvæsen. Vi har et sundhedsvæsen, hvor der er et ekstremt stort pres på lige nu – eksempelvis om vinteren, men også i nogle weekender, hvor vi ikke kan stille med nok mandskab. Vi har nogle hospitaler, hvor vi ikke kan tiltrække de rigtige specialister. Det gælder både sygeplejersker og læger, siger Anders Kühnau.
Han understreger også, at der ikke vil blive tale om, at man bliver rykket rundt fra dag til dag.
- Der er slet ikke tale om, at man skal flytte fra dag til dag. Man får indtryk af, at man den ene dag skal arbejde i Aarhus, og den anden dag i Ringkøbing. Det er slet ikke det, vi beder om. Vi vil bare gerne have, at vi har de rigtige sygeplejersker med de rigtige kompetencer til at møde vores patienter, der hvor de rent faktisk kommer, siger Anders Kühnau (S).
Læs historien hos TV 2 Østjylland