Oppositionen: Det ligner mest af alt en fyring af Klimarådets formand

Bæredygtighed

27/11/2018 22:09

Nick Allentoft

Oppositionen kritiserer regeringen for at skille sig af med en af sine kritikere, Klimarådets formand Peter Birch Sørensen, skriver Information. Ministeren afviser pure.

Efter at regeringen har fået hård kritik fra Klimarådet, ser det nu ud til, at den forsøger at lukke munden på sin kritiker ved at udskifte rådets formand, professor Peter Birch Sørensen. Sådan lyder reaktionen fra oppositionen på energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholts beslutning om, at der nu skal ske udskiftning på formandsposten i ekspertorganet.

Peter Birch Sørensen har siddet fire år som formand for Klimarådet. Han skulle fra den første december enten udskiftes eller forlænges for en ny fireårs-periode og siger selv, at han gerne var blevet siddende. Men tirsdag annoncerede Klima- og Energiministeriet i en pressemeddelelse, at professor Peter Møllgaard fra det hollandske Maastricht University School og Business and Economics bliver indsat som formand i stedet.

»Det ser ud, som om man ikke kan lide at have en vagthund i nakken, som kommer med kritik af en. Klimarådet har jo adskillige gange sagt ærligt, at Danmark ikke er på rette vej med de initiativer, der bliver lagt frem fra regeringens side,« siger Ida Auken, klimaordfører for De Radikale.

Jens Joel, Socialdemokratiets klimaordfører, siger, at han ikke kan finde faglige begrundelser for at udskifte Klimarådets formand, og at det derfor ligner en fyring set i lyset af Klimarådets massive kritik af regeringens klimapolitik.

»Så sent som i weekenden forsøgte ministeren at beklikke Klimarådets faglige troværdighed, fordi Klimarådets seneste rapport ikke fremstiller regeringens politik på en måde, der passer magthaverne, og i det lys ligner det jo mest af alt en politisk fyring.«

Hos regeringspartneren De Konservative er man også kede af udskiftningen af Peter Birch Sørensen som formand for Klimarådet.

»Peter Birch har været en vigtig og kompetent stemme i klimadebatten, så det er ærgerligt, at han ikke fortsætter. Han vil blive savnet, og jeg havde gerne set ham fortsætte, men jeg er sikker på, at der også er fundet en dygtig afløser,« lyder det fra De Konservatives politiske ordfører, Anders Johansson.

Kritikken af udskiftningen på formandsposten forstærkes af, at den nuværende formand selv udtrykker, at han gerne havde fortsat som formand.

»Jeg ville gerne have fortsat som formand et stykke tid endnu, hvis man havde ønsket det, men ministeren valgte at udpege en anden formand, hvilket han naturligvis er i sin gode ret til,« siger professor Peter Birch Sørensen til Information.

Det er nemlig udelukkende op til den siddende energi- og klimaminister at afgøre, hvem der skal være formand for Klimarådet i de kommende fire år. Det siger De Radikales Rasmus Helveg Petersen, der som energi- og klimaminister i 2014 oprettede Klimarådet og ansatte Peter Birch Sørensen som formand.

»Som loven er udformet, er det altså ministerens ansvar alene.«

Ikke desto mindre er også Rasmus Helveg Petersen kritisk over for udskiftningen af Klimarådets formand, som han mener har gjort et stort arbejde og har løst opgaven, som regeringens kritiske klimavagthund.

»Jeg har været utrolig glad for Peter Birch Sørensens måde at tackle Klimarådets opgave på. Han har været utrolig fair og kompetent. Og så synes jeg, at det er dybt bekymrende, at Lilleholt først kalder Klimarådets rapport for volapyk, og derefter udpeger en ny formand. Det gør mig vitterlig utryg,« siger Rasmus Helveg Petersen, der dog understreger, at han intet personligt kendskab har til afløseren for Peter Birch Sørensen.

»Men det er da min forventning, at man har fundet en faglig stærk og kompetent leder, der kan udfordre klimaministeren, når han sidder på hænderne – og det gør han jo, viser klimarådets seneste rapport,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Tirsdag i sidste uge udgav Klimarådet en rapport, der kritiserer regeringen for at sænke tempoet i den grønne omstilling.

Til kritikken sagde energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt blandt andet på TV 2 News lørdag, at han ikke kunne anerkende Klimarådets beregninger, og i går tirsdag udsendte Energi- og Klimaministeriet en pressemeddelelse, hvor ministeriet i hårde vendinger går i rette med Klimarådets kritik af regeringen, der beskrives som »volapyk« baseret på »en række fejlslutninger.«

Senere i går tirsdag udsendte Energi- og Klimaministeriet endnu en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at Peter Birch Sørensen er fortid som formand for Klimarådet. Alt i alt et forløb, der får alarmklokkerne til at ringe hos oppositionen. Det skaber nemlig tvivl om Klimarådets mulighed for at fungere som uafhængig institution, der kan kritisere den siddende regerings klimapolitik, som Klimarådets er sat i verden for.

»Det er skadeligt for dansk regeringsførelse, hvis man får kappet hovedet af, så snart man kritiserer dem. Så kan en regering ikke forvente at få uvildig rådgivning,« siger Ida Auken.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt afviser anklagen om, at der skulle være tale om en fyring i kølvandet på Klimarådets massive kritik af regeringens klimapolitik.

»Nej. Det har ingen sammenhæng med den diskussion. Som i overhovedet ingen. Uanset om der var kommet en rapport fra Klimarådet i sidste uge, så var der sket et skifte på formandsposten. Det har ingen sammenhæng med det.«

–Selv ville Peter Birch gerne være blevet som formand for Klimarådet …

»Ja, men det er altså regeringen, der afgør, hvem der skal være formand for Klimarådet. Og vi har valgt at pege på Peter Møllgaard.«

–Men var du bekendt med, at Peter Birch ønskede at fortsætte?

»Jeg har vurderet, at jeg gerne ville have en ny formand for Klimarådet, og valget er faldet på Peter Møllgaard. Det er ikke en kritik af den tidligere formand. Han har siddet i fire år, og funktionsperioden er på fire år. Derfor skal vi tage stilling til, hvem der skal løse den opgave fremadrettet. Og der har jeg sammen med regeringens ansættelsesudvalg vurderet, at Peter Møllgaard er den rette kandidat.«

–Hvordan kan det være, at man fra regeringens side ikke mener, Peter Birch kunne fortsætte som formand?

»Jeg har været tilfreds med den indsats og siger stor tak for den indsats, Peter Birch har lavet. Men som på så mange andre poster i råd eller bestyrelser, så når den firårige funktionsperiode udløber, så sætter man sig ned og vurderer, om der skal nye kræfter til. Og jeg har haft et ønske om, at der skulle nye kræfter til på posten.«

–Men du kunne jo godt have forlænget med perioden med Peter Birch. Hvorfor gjorde du ikke det?

»Jo, det kunne jeg sagtens. Men efter en firårig periode, så sætter man sig ned og vurderer det. Peter Birch har løst opgaven fortrinligt – jeg har ikke overvejet før, om Peter var den rigtige til opgaven. Han blev udpeget af den tidligere regering for en tidligere periode. Nu er det også, og vi vælger så at udpege en anden.«

–Har det noget at gøre med, at Klimarådet for nylig udtalte en kritik af regeringens klimaplan?

»Intet. Det har intet med det at gøre. Der er ingen sammenhæng overhovedet med det. Klimarådet er et uafhængigt organ, og det skal det også være fremadrettet. Det skal have mulighed for at kommentere på de ting, der er. Men det også oplagt, at når jeg som minister har muligheden for at udpege, selvfølgelig kigger på, hvem der er mest oplagt til at løse opgaven, når der er gået en firårig periode.«

–Anders Johansson fra De Konservative havde gerne set Peter Birch fortsætte og siger, at han kommer til at savne ham. Hvad siger du til det?

»Det står jo Anders Johansson frit for at mene, som han gør. Men det er regeringens samlede beslutning, at Peter Møllgaard udnævnes til ny formand for Klimarådet,« svarer energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet, undrer sig over, at Peter Birch Sørensen ikke skal fortsætte som formand for Klimarådet, og ønsker en nærmere forklaring fra Lars Christian Lilleholt.

»Vi ved, at Peter Birch Sørensen gerne ville være fortsat som formand, så det hele ser mildest talt mærkeligt ud. Forhåbentligt handler det her ikke om, at vi har en minister, der ønsker at komme af med en formand, fordi han var for kritisk over regeringens nølende klimapolitik,« siger Uffe Elbæk, der mener, at det ikke kan være i ministerens egen interesse, at der kan opstå tvivl om redeligheden bag hans prioriteringer.

»Derfor tager vi nu sagen op med ministeren. Han skal selvfølgelig have mulighed for at give sin udlægning af sagsforløbet. Men det ser umiddelbart problematisk ud. Og så er det måske også på tide med en diskussion af, at formanden for et uafhængigt klimaråd udpeges af klimaministeren, hvis det er sådan her, det håndteres,« siger Uffe Elbæk.

Der er dog ikke alle, der er kede af, at Peter Birch Sørensen snart er forhenværende formand for Klimarådet. I Landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, er energipolitisk konsulent, Kasper Bruun Knudsen begejstret.
»Spændende! Tillykke til @hpmollgaard og @klimarådet,« skriver han på twitter.

Mere hos Information

Mest Læste

Annonce

05/10/2024

Jo tidligere kræft opdages, jo større er dine chancer for helbredelse. Kender du de 7 advarselstegn, der kan redde dit liv? Læs med her og bliv klogere på de skjulte symptomer, du ikke må overse.