Ordfører om kontanthjælpsloft: Tag konsekvensen af færre penge

Velfærd

08/01/2018 06:42

Nick Allentoft

- Det er jo ikke overraskende, at når man vælger at bo i en dyr bolig, og boligydelsen falder, så kommer man til at mangle nogle penge, og så må man tage konsekvensen af det, siger konservativ ordfører til Ugebrevet A4.

Kontanthjælpsloftet rammer ekstra hårdt i de store byer, på Vest- og Sydsjælland, Lolland-Falster og den københavnske vestegn. Her bliver omkring 10 procent af de enlige forsørgere ramt af kontanthjælpsloftet, mens det i andre kommuner som Allerød og Lejre på Sjælland berører færre end 2 procent af de enlige forsørgere.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Ugebrevet A4 skriver om.

Ifølge analysen har knap 8 procent af de enlige forsørgere på landsplan fået beskåret deres boligydelse på grund af kontanthjælpsloftet.

I december 2016 var der 11.400 enlige forsørgere - med samlet set 20.000 hjemmeboende børn - som blev ramt af kontanthjælpsloftet.

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

De blev ramt, fordi man i oktober 2016 indførte et loft over, hvor meget en kontanthjælpsmodtager maksimalt kan få om måneden i ydelser og boligstøtte. Det betød, at mange fik nedsat deres boligstøtte.

Social- og børneordfører for Socialdemokratiet Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at hele hensigten med boligydelsen er gået fløjten.

- Regeringen har ødelagt boligstøtten med kontanthjælpsloftet. Man bør genindføre kompensationen for, at huslejen er meget høj, så man får nogenlunde samme levestandard på kontanthjælp, uanset hvor i landet man bor. Det er jo hele ideen med boligstøtten, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ugebrevet A4.

Men hvis man er på kontanthjælp, må man finde en bolig, der passer til økonomien, fastslår Konservatives social- og børneordfører Orla Østerby.

- Det er jo ikke overraskende, at når man vælger at bo i en dyr bolig, og boligydelsen falder, så kommer man til at mangle nogle penge, og så må man tage konsekvensen af det, siger han til Ugebrevet A4.

En enlig forsørger med mindst fire børn har gennemsnitligt mistet 2.400 kroner om måneden, viser analysen.

Kontanthjælpsloftet er designet sådan, at det i høj grad rammer enlige med børn og par med børn, forklarer analytiker Emilie Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der står bag undersøgelsen.

- Det er et rigtig dårligt design, fordi det går udover børnene, siger hun til Ugebrevet A4.

Brøndby vest for København er den kommune, hvor der bor flest enlige forsørgere, der har mistet dele af deres boligydelse på grund af kontanthjælpsloftet. I kommunen er 13,4 procent af de enlige forsørgere ramt af kontanthjælpsloftet.

Hele historien hos Ugebrevet A4

Mest Læste

Annonce