PKA: Kvinder går senere på pension

Velfærd

13/04/2016 11:06

Nick Allentoft

Kvinderne i den offentlige plejesektor har lyttet til rådet fra politikere og eksperter og bliver længere på arbejdsmarkedet end for bare fem år siden.

Nye tal fra pensionsselskabet PKA viser, at den gennemsnitlige pensionsalder blandt PKA-medlemmerne var 63 år og 11 måneder i 2011. Men sidste år gik de på pension, da de var 64 år og 6 måneder, skriver Avisen.dk.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Ud af PKA's i alt 275.000 medlemmer er 90 procent kvinder. Og mange arbejder som varme hænder i den offentlige sektor - blandt andet på sygehuse, i ældreplejen og i sociale tilbud.

I PKA mener man, at medlemmernes pensionsmønster kan kobles til den aktuelle debat om behovet for en stigende pensionsalder. Folk forholder sig i højere grad aktivt til deres egen pensionsalder, forklarer medlemschef i PKA, Britt Brandum. Hun glæder sig over udviklingen.

Selvrørende gryder og lifte skubber på
- Det er positivt, at automatpiloten er slået fra. Det er ikke længere en naturlov, der bestemmer, at man skal stoppe som 62-årig eller 65-årig. Skaderne inden for det fysiske område er faldet. I dag er der køkkenmaskiner, der kan røre i gryderne, og der findes lifte, der kan aflaste i forhold til tunge løft og patienter, siger Britt Brandum til Avisen.dk

Den næste bølge af nedslidning vil i højere grad handle om det psykiske arbejdsmiljø, vurderer hun.

Set fra stolen på Aalborg Universitet, hvor professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse sidder, handler det også om, at der er sket en markant social forandring i samfundet.

- Kvinderne er blevet mere ansvarlige, fordi de i modsætning til deres bedsteforældre ikke længere blot arver deres mands pension. I dag tager vi mere aktivt stilling til vores pension, forklarer han til Avisen.dk.

Han henviser til, at mange kvinder i dag lever alene efter en skilsmisse, og at den yngre generation af kvinder fremover vil være bedre uddannet end deres mænd, pointerer professoren.

Anders Drejer mener, den formindskede fysiske belastning vil få stor indflydelse på, hvornår folk stempler ud af arbejdsmarkedet.

- Om 30 år ligger den gennemsnitlige pensionsalder bestemt på omkring 75 år. Vores børn kommer til at leve, til de er mindst 100 år, og så går man ikke på pension som 60-årig. De vil da kede sig ihjel, siger han.

Mændene bliver også hængende 
Tendensen gælder dog ikke kun for kvinder. Alene i løbet af de seneste fire år er den gennemsnitlige pensionsalder gået fra omkring 62 år til 64 år, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Når flere venter med at vinke farvel til kollegaerne og arbejdspladsen hænger det sammen med, at efterlønnen nærmest er afskaffet og det store politiske fokus på tilbagetrækningsalder, vurderer arbejdsmarkedsforskeren.

- De seneste ti år er der blevet sendt en masse signaler om, at man skal blive længere på arbejdsmarkedet, og pensionsselskaberne gør det mere attraktivt for folk at vente med pensionen, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.

 

 

 

Mest Læste

Annonce