Region Midtjylland sender millioner til psykiatrien

Sundhed

05/09/2018 13:53

Nick Allentoft

Psykiatrien får tilført flere penge til mere personale og flere senge. Men Region Midtjylland undgår ikke besparelser i 2019

Der er flere penge på vej til en trængt psykiatri i Region Midtjylland. Men regionen undgår ikke at skulle spare 138 millioner kroner i 2019.
Det står i den budgetaftale for 2019, som alle partierne i regionsrådet har underskrevet natten til onsdag.

Partierne er enige om at give psykiatrien 50 millioner kroner ekstra. Det skal blandt andet bruges på mere personale og flere senge.
- Det er et historisk løft til psykiatrien, vi har aldrig før tilført så mange penge til psykiatrien, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er tale om et varigt løft, der kommer oven i de 25 millioner kroner, som regionsrådet tilførte i 2018.

- Jeg er rigtig glad. Vi kan ikke løfte det hele på det her. Men med de her penge, kan vi faktisk mærke, at vi kan gøre forandringer. Det giver mulighed for flere senge, mere personale, så de der kommer nok hænder, og man på den måde kan undgå for meget tvang, siger Mikkel Rasmussen, formand for Psykiatri-Listen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er også 10 millioner kroner til sundhedstilbud tæt på borgerne, 26 millioner kroner til nye behandlinger, 5 millioner kroner til at styrke de mest specialiserede funktioner på Aarhus Universitetshospital samt fem millioner kroner til it-sikkerhed.

Der er også afsat 700.000 kroner til et børnehospice.

Partierne har også aftalt at der skal spares 138,6 millioner kroner i 2019. Det er en del mindre end de knap 200 millioner kroner, der først var udmeldt. Men partierne er gået med til at mindske råderummet til politiske prioriteringer i det kommende år.

Besparelserne skal blandt andet også hentes ved at mindske medicinforbruget:

- Det, der ligger her, er nogle forslag, der er realistiske at indføre. Det drejer sig om få præparater, hvor man kan spare nogle penge. Vi stopper med behandlingerne, der hvor vi ikke har tilstrækkelig viden, om det virker. Det er ikke sådan, at patienterne ikke får behandling, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Besparelserne skal også hentes ved at reducere både ambulante og akutte besøg. Her peger regionsrådsformanden på, at man der kan gøres mere brug af blandt andet telemedicin - hvor patienterne har kontakt til hospitalet, mens de er derhjemme - når der skal foretages kontroller.

Der vil også blive skæret i en række puljer til uddannelse, og så skal der også hentes penge i administration.

Regionshospitalet i Randers kommer til at miste flere funktioner som følge af besparelserne. Man vil slå afdelinger sammen på færre steder – og i større enheder, lyder det i pressemeddelelsen fra Region Midtjylland.

Det betyder, at undersøgelse og behandling for brystkræft ikke længere vil være muligt på Regionshospitalet i Randers. Dermed skal patienterne til Viborg for undersøgelse og behandling.

Klinisk fysiologi og nuklearmedicin lukkes også i Regionshospitalet i Randers, og her skal det undersøges, hvorvidt patienterne, der i dag behandles i Randers, skal til Aarhus eller Viborg i fremtiden.

- Vi har ikke indført en grønthøster, der gør, at vi skal spare på alle afdelinger. Vi har gjort det ved at lægge afdelinger sammen, så får vi stordriftsfordele. Samtidigt med stordriftsfordele får vi også styrket det faglige miljø, der hvor vi løser opgaven, siger Anders Kühnau (S).

 

Mere hos TV2 Østjylland

Mest Læste

Annonce