Regionsformand om forbrug på Folkemøde: Tag det lange lys på

Politik

13/6/17 8:55

Nick Allentoft

Det er for småligt at spørge ind til regionernes forbrug ved sidste års Folkemøde, siger formand for Danske Regioner. På den lange bane er det nemlig en essentiel investering i det danske demokrati.

1.923.618 millioner skattekroner brugte de fem danske regioner samt deres paraplyorganisationen Danske Regioner sidste år på Folkemødet. Det viser en række aktindsigter, som Avisen.dk har foretaget. Regionernes vigtigste opgave er at drive sygehuse.

De knap 2 millioner kroner er et tal, der bør få regionerne til at spærre øjnene op og kigge indad, siger cheføkonom for den borgerlige tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen. 

- Jeg synes, det er tankevækkende, at de danske regioner bruger 1,9 millioner kroner. Det er ikke deres opgave at lave lobby-virksomhed og brande sig selv. Kommunerne og regionernes opgave er gode vuggestuer, veje, bedre sundhedsbehandling og en ordentlig hjemmehjælp, siger han.

Formand for Danske Regioner samt regionrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), ser dog anderledes på det. Det er et must, at de danske regioner er stærkt repræsenteret.

- Det er Danmarks største demokratiske værksted, der løber af stablen på Bornholm. Det er afgørende, at regionerne er med til debatten, når det handler om at udvikle demokratiet og diskutere centrale emner, som hvorvidt sundhed skal være privat eller offentligt i et moderne samfund, siger han.

En gennemgang af regionernes bilag viser, at Region Midtjylland og Nordjylland lejede et privatfly til transporten.

Region Midtjylland sendte 29 politikere og embedsmænd af sted, mens Region Nordjylland sendte 19 af sted. Derudover havde Region Midtjylland 13 ægtefæller med, der dog selv afholdte udgifter.

Lejen for privatfly var sammenlagt 176.575 kroner og kostede altså 3.679 per person.

Spørgsmål: For en udenforstående virker det som frås og luksus sådan at chartre et privatfly. Hvorfor har I gjort det?

- Du kan sammenligne at købe en almindelig flybillet fra Karup eller Aalborg og så leje et privatfly. Det er en økonomisk kalkule, hvor vi vurderede, at det ikke var dyrere og eftersom, det var det nemmeste, gjorde vi det, siger Bent Hansen.

Generelt synes Bent Hansen, at man skal tage det lange lys på, når man taler forbrug på Folkemødet. For selvom regionernes brug af skattekroner kan lyde voldsomt, er det en bedre og billigere prioritering end for eksempel at sende politikere til konferencer i USA, siger han.

Samtidig har vi i dag brug for arrangementer som Folkemødet, hvor danskerne kan møde politikerne på andre platforme end internettet.

- Det er især vigtigt i tiden med sociale medier. Debatten foregår face to face, og det højner niveauet i demokratiet. Det er sværere at kalde én for et dumt svin, når man kigger ham i øjnene frem for at sidde bag computerskærmen klokken 2 om natten, siger Bent Hansen.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce