Røde borgmestre udliciterer lige så meget som blå

Politik

30/11/2016 13:10

Nick Allentoft

Selvom man ofte hører blå politikere tale varmt om udlicitering, peger en ny undersøgelse på, at det er andre ting end partifarven, der afgør, og hvor mange vej- og parkopgaver kommunen udliciterer

Pasning af kirkegårde, offentlige veje og snerydning er nogle af de opgaver, kommuner kan vælge at give til private firmaer eller løse selv. Men selvom udlicitering ofte bliver præsenteret som et spørgsmål om ideologi, er der ingen sammenhæng mellem udlicitering af de tekniske opgaver og borgmesterens partifarve. Det viser en ny undersøgelse lavet af Dansk Byggeri.

- Undersøgelsen viser, at det er en myte, at udlicitering kun er borgerlig politik. I 2015 blev der udliciteret 41,1 % i røde kommuner og 44,5 % i de blå, men i andre perioder siden 2008 har det været de røde, der udliciterede flest vej- og parkopgaver, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri Morten Kamp Thomsen.

Analysen tyder ifølge ham på, at der er meget andet end partifarve, der afgør en kommunes udbudspolitik.

- Den kommune, der udliciterer allermest er Holstebro, som er en rød kommune. Her udliciterer de 90 % af de opgaver, det er muligt at udlicitere på det tekniske område. Og de er omgivet af blå kommuner, der udliciterer mellem 30 % og 57 %. Så det handler om politisk vilje, men også en kommunal kultur, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med partifarven, siger Morten Kamp Thomsen.

Han mener dog, at man kan tale om regionale forskelle på udbudspolitik.

- Kommunerne i hovedstadsområdet udliciterer meget lidt uanset blokfarve. For Københavns Kommune er der tale om 29 %, imens Hvidovre kun udliciterer 8 % af de mulige opgaver, siger han og fortsætter:

- Men sammenligner man med Aarhus, der ligesom København kan betragtes som en traditionelt rød kommune, så ligger andelen af udliciterede opgaver inden for vej- og parkområdet  på 46 %, og det er fint i tråd med, at kommunerne i region Midtjylland udliciterer en god del af opgaverne til private, siger Morten Kamp Thomsen.

Mest Læste

Annonce