Staten ser alene på prisen i hvert andet udbud

Infrastruktur

27/08/2015 07:43

Nick Allentoft

Ekspert kritiserer, at staten alt for ofte ser bort fra kvaliteten, når de skal bygge. Bygningsstyrelsen afviser.

Når staten skal bygge nyt auditorium til et universitet eller opføre en motorvejsbro, bliver der i hvert andet udbud alene fokuseret på prisen, skriver Fagbladet 3F.

Det dokumenterer en opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i. Opgørelse rummer alle 538 statslige byggeprojekter fra de seneste tre år.

Halvdelen af kontrakterne på at bygge de offentlige byggerier vælges ud fra kriteriet ”laveste pris”. Mens den anden halvdel vælges ud fra en samlet vurdering af ”det økonomisk mest fordelagtige”. Her spiller kvalitet og andre forhold en rolle i at vælge, hvem der får kontrakten.

Det store fokus på den laveste pris møder kritik fra lektor Lene Faber fra Aalborg Universitet, der har skrevet Ph.D-afhandling om netop udbudskriterier.

- Det undrer mig, at de ikke ser mere på det mest fordelagtige, men så tit kun ser på prisen nu og her. Det kan betyde, at vi får dyrere byggerier set over en årrække, fordi der bliver brugt billigere materialer, forklarer Lene Faber.

Lene Faber har tidligere arbejdet som byggeleder i entreprenøren NCC i en længere årrække. Hun frygter, at der bliver brugt dårligere materialer og valgt billigere løsninger, som ikke holder så lang tid, når staten ofte kun ser på den billigste pris.

- Jeg troede, de var blevet klogere, for det er ikke altid det billigste bud, der er bedst i længden, mener hun.

- Ingen privat bygherre ville finde på at vælge ud fra prisen alene. På den lange bane er det bedre at betale for eksempel fem procent mere, hvis man bliver hurtigere færdig, får bedre kvalitet og byggeriet holder længere, siger Lene Faber.

En af statens største bygherrer er Bygningsstyrelsen. Her er 63 procent af alle udbud afgjort ved ”laveste pris”, viser aktindsigten.

Jurachef Bo Kobber Petersen forklarer, at styrelsen de senere år stadig oftere kigger på andre ting end prisen. Men fortsat afgøres de fleste udbud ved at tage det laveste bud.

- Det, vurderer vi, er det bedste for sagen. For det meste er der ikke så meget kvalitet at konkurrere om, fordi vi har detaljeret projektet relativt dybt, siger Bo Kobber Petersen.

Spørgsmål: Går I ikke glip af den løsning, der er bedst på lang sigt, når I ikke fokuserer på kvalitet, men kun ser på laveste pris?

- Vi synes, at når man ser på det statslige byggeri, har vi leveret rimelig fornuftige kvalitative resultater, siger Bo Kobber Petersen.

Mest Læste

Annonce