Svenske boligafdrag er øget de senere år og forventes at stige yderligere med de nye afdragsregler. Allerede nu er Sveriges husholdninger europæisk spareduks med en den største opsparing af disponibel indkomst. Foto: Flickr – Henrik Ström
Svenske boligafdrag er øget de senere år og forventes at stige yderligere med de nye afdragsregler. Allerede nu er Sveriges husholdninger europæisk spareduks med en den største opsparing af disponibel indkomst. Foto: Flickr – Henrik Ström

Sverige er spareduks – danskere bruger løs

Politik

26/11/14 9:07

Suleman Haider

Det skærpede svenske afdragsregler for boliglån rammer et land, der allerede er flittige til at betale af på boliggæld og spare op. Svenske husholdninger har europarekord i opsparing og lægger mere end dobbelt så meget til side som danskerne.

De svenske husholdningernes opsparing kommer næste år at stige ud over det nuværende rekordhøje niveau. Det forudser Nordea, der har vurderet konsekvenserne af de nye regler for tvunget afdrag for boliglån. Allerede i år er det gennemsnitlige afdrag for nye boliglån steget med 70 procent siden 2013, så det nu udgør 4,2 procent af indkomsten mod tidligere 2,7 procent.

”Husholdningernes opsparingskvote er steget til det højeste niveau i mere end 20 år. Svenske husholdninger sparer også meget i et internationalt perspektiv. Allerede 2013 nåede svenske husholdningers opsparingskvote cirka 15 procent, hvilket var højst i Europa,” skriver Nordea i en markedskommentar.

Ifølge EU´s statistiske samarbejde, Eurostat er europæiske husholdningers gennemsnitlige opsparingskvote som andel af den disponible indkomst godt 11 øre af hver disponibel krone, mens Danmark har en af Europas laveste opsparingskvoter og kun lægger knap syv øre til side af hver krone.

Med de nye svenske afdragsregler skal låntagere fremover årligt afdrage to procent af det oprindelige lånebeløb indtil restgælden er 70 procent af boligens værdi. Derefter skal der hvert år afdrages en procent på lånet indtil gælden er 50 af boligværdien. En højt gældsat husstand med en belåningsgrad på 85 procent vil med det nye forslag månedligt skulle afdrage 1.700 kroner for hver million kroner i lån.

”Nu afdrager alle husholdninger med en belåningsgrad som overstiger 75 procent. Undersøgelsen viser også, at afdragene er steget uansat belåningsgrad, det vil sige også dem med lavere belåning afdrager mere”. (News Øresund)

FAKTA: Svenskere gemmer hver syvende krone
Opsparingskvoten i svenske husholdninger er Europas største med godt 15 øre af hver disponibel krone i indkomst. Dermed overgår svenskerne Norge en lille smule og sparer mere end dobbelt så meget op som danskerne, der sætter mindre end syv øre til side af hver krone i disponibel indkomst.

Opsparingskvote, 2013
Danmark               6,87
Norge                  13,89
Sverige                14,94
EU                       10,90

Kilde: Eurostat. (News Øresund)

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.