Svenske boligafdrag er øget de senere år og forventes at stige yderligere med de nye afdragsregler. Allerede nu er Sveriges husholdninger europæisk spareduks med en den største opsparing af disponibel indkomst. Foto: Flickr – Henrik Ström

Sverige er spareduks – danskere bruger løs

Politik

26/11/2014 10:07

Suleman Haider

Det skærpede svenske afdragsregler for boliglån rammer et land, der allerede er flittige til at betale af på boliggæld og spare op. Svenske husholdninger har europarekord i opsparing og lægger mere end dobbelt så meget til side som danskerne.

De svenske husholdningernes opsparing kommer næste år at stige ud over det nuværende rekordhøje niveau. Det forudser Nordea, der har vurderet konsekvenserne af de nye regler for tvunget afdrag for boliglån. Allerede i år er det gennemsnitlige afdrag for nye boliglån steget med 70 procent siden 2013, så det nu udgør 4,2 procent af indkomsten mod tidligere 2,7 procent.

”Husholdningernes opsparingskvote er steget til det højeste niveau i mere end 20 år. Svenske husholdninger sparer også meget i et internationalt perspektiv. Allerede 2013 nåede svenske husholdningers opsparingskvote cirka 15 procent, hvilket var højst i Europa,” skriver Nordea i en markedskommentar.

Ifølge EU´s statistiske samarbejde, Eurostat er europæiske husholdningers gennemsnitlige opsparingskvote som andel af den disponible indkomst godt 11 øre af hver disponibel krone, mens Danmark har en af Europas laveste opsparingskvoter og kun lægger knap syv øre til side af hver krone.

Med de nye svenske afdragsregler skal låntagere fremover årligt afdrage to procent af det oprindelige lånebeløb indtil restgælden er 70 procent af boligens værdi. Derefter skal der hvert år afdrages en procent på lånet indtil gælden er 50 af boligværdien. En højt gældsat husstand med en belåningsgrad på 85 procent vil med det nye forslag månedligt skulle afdrage 1.700 kroner for hver million kroner i lån.

”Nu afdrager alle husholdninger med en belåningsgrad som overstiger 75 procent. Undersøgelsen viser også, at afdragene er steget uansat belåningsgrad, det vil sige også dem med lavere belåning afdrager mere”. (News Øresund)

FAKTA: Svenskere gemmer hver syvende krone
Opsparingskvoten i svenske husholdninger er Europas største med godt 15 øre af hver disponibel krone i indkomst. Dermed overgår svenskerne Norge en lille smule og sparer mere end dobbelt så meget op som danskerne, der sætter mindre end syv øre til side af hver krone i disponibel indkomst.

Opsparingskvote, 2013
Danmark               6,87
Norge                  13,89
Sverige                14,94
EU                       10,90

Kilde: Eurostat. (News Øresund)

Mest Læste

Annonce