Toplederkrigen i Syd: Elkjær ville have Hemmingsen fyret

Ledelse

05/11/2015 11:13

Nick Allentoft

- Jeg kan bekræfte, at de udfordringer, der var i den øverste ledelse havde en kompleksitet, der nødvendiggjorde ekstern hjælp, fordi konflikten ikke kunne løses er hverken mig eller regionens HR-afdeling, forklarer tidligere regionsborgmester Carl Holst.
Den skadelige krig mellem to topledere i Region Syddanmark var så betændt, at den ene forsøgte at få daværende regionrådsformand Carl Holst (V) til at skille sig af med den anden. Det fremgår af et otte sider langt brev fra sundhedsdirektør Jens Elkjær til Carl Holst fra den 21. april 2013. Det skriver Fyens Stiftstidende.

I brevet retter Jens Elkjær, der i en konsulentrapport beskrives som egenrådig og samarbejdsvanskelig, sin vrede mod direktørkollegaen Mikkel Hemmingsen, som på det tidspunkt var regionsdirektør og Elkjærs formelle chef.

Lederskabshøringen

Med Lederskabshøringen vil DenOffentlige.dk skabe rammerne for en reformation. Vi vil forene vores læsere - fra den menige borger til den offentligt ansatte og de ledere, der har ansvaret - om en ny konstruktiv retning.

Se tidligere indlæg af bl.a. Preben Melander, Jens Christian Birch og Torben Beck Jørgensen her

 

”Regionen kan ikke blive en succes med den ledelsesmæssige tilgang, Mikkel Hemmingsen repræsenterer. Det ideelle ville være, hvis en anden i givet fald kunne varetage jobbet som regionsdirektør”, skriver Elkjær blandt andet til Carl Holst.

I foråret eskalerer konflikten mellem de to, og det er netop i den periode, at advokat Jørgen Vinding gør sin entre i sagen, der - som Fyens Stiftstidende i de foregående dage har afdækket - endte med et advokatsalær på 827.000 skattebetalte kroner.

Årsagen til advokatbistanden er, at Jens Elkjærs ansættelseskontrakt skal forlænges, og Mikkel Hemmingsen skal som personaleansvarlig for Elkjær forhandle aftalen på plads. Forhandlingerne går i hårdknude i marts-april 2013.

På den ene side sætter Mikkel Hemmingsen spørgsmålstegn ved Elkjærs krav til en ny kontrakt, og på den anden side mener Elkjær slet ikke, at Hemmingsen bør blande sig i hans ansættelsesforhold, da Elkjær ifølge en regionsrådsbeslutning fra 2010 refererer fagligt og administrativt til Carl Holst.

Kløften får Elkjær til tasterne, og den 21. april modtager Carl Holst brevet.

”Mikkel Hemmingsen har konstant forsøgt at bevæge sig ind på mit ledelsesrum”, skriver Jens Elkjær til Carl Holst og fortsætter:

”Jeg tror ikke, at en videreførelse af den nuværende konstruktion vil være en løsning (...) skulle du vælge at fastholde det, må det imidlertid fordre en meget stram organisering, der forhindrer at Mikkel Hemmingsen kan have nogen rolle i forhold til sundhedsvæsenet, dets personale og dets problemstillinger”.

Grundlæggende mener Jens Elkjær ikke, at Mikkel Hemmingsen har den nødvendige sundhedsøkonomiske indsigt til at lede en region, hvor 90 procent af forretningsområdet vedrører driften af sygehusene.

”En mulighed kunne også være at finde en regionsdirektør med stor tyngde på sundhedsområdet. Hvis det er en person med stor integritet, og som kunne videreføre regionen til gavn for patienterne, så vil jeg gerne arbejde på vedkommendes hold”, skriver Jens Elkjær til Carl Holst.

Brevet får aldrig formelle konsekvenser for hverken Elkjær eller Hemmingsen, men i sidste ende får sundhedsdirektøren sit ønske opfyldt. Mikkel Hemmingsen forlader Regionshuset i Vejle i efteråret 2014 til fordel for et job som økonomidirektør i Købehavns Kommune. Og et år senere, i oktober 2015, bliver Elkjærs gamle OUH-direktør, Jane Kraglund, ansat som ny regionsdirektør.

Den forhenværende regionrådsformand og nuværende folketingsmedlem for Venstre, Carl Holst, vil hverken be- eller afkræfte eksistensen af det brev, som avisen kan citere fra.

- Der er tale om en fortrolig personalesag, og det bliver jeg nødt til at respektere, siger han.

Direkte konfronteret med citater fra brevet svarer Carl Holst:

- Jeg kan bekræfte, at de udfordringer, der var i den øverste ledelse havde en kompleksitet, der nødvendiggjorde ekstern hjælp, fordi konflikten ikke kunne løses er hverken mig eller regionens HR-afdeling.

- Vi var derhenne, hvor konflikten have et niveau, hvor der virkelig skulle kæmpes for at begge direktører kunne fortsætte, siger Carl Holst.

Nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) bekræfter, at brevet eksisterer, men ønsker ikke at forholde sig til Jens Elkjærs forsøg på at få Mikkel Hemmingsen fyret.

Avisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jens Elkjær og Mikkel Hemmingsen.

 

Mest Læste

Annonce