Tysk nej til at lade bus- eller togpersonale lave paskontrol

Politik

10/12/2015 09:35

Nick Allentoft

Ingen vil forhindre togpersonalet i paskontrol, men at det bliver uden konsekvens, hvis en togpassager afviser at vise sit pas, skriver Flensburg Avis.

Flensborg. Paskontrol i Tyskland er en ren politiopgave. 

Det fastslår det tyske forbundspoliti, som dermed udelukker, at bus- eller togpersonale kan pålægges denne opgave - i hvert fald på den tyske side af grænsen, skriver Flensborg Avis.

Danmark forbereder sig på indførelse af midlertidig grænsekontrol i forlængelse af de ventede stramninger i Sverige.. En del af forberedelserne er vedtagelsen af en ny lov, som pålægger transportørerne - f.eks. tog- og busselskaber - at tjekke de rejsendes pas i tilfælde af, at der bliver indført midlertidig grænsekontrol.

I den dansk-tyske grænseregion har forskellige transportselskaber allerede meddelt, at de ikke kan eller vil kontrollere pas. Sydbus, som driver den direkte busforbindelse Flensborg-Sønderborg, har ifølge Ritzau oplyst, at chaufførerne ikke er rustet til at overtage politimæssige opgaver. Og syd for grænsen går det slet ikke.

- Hvis det drejer sig om at kontrollere pas på den tyske side af grænsen, må de danske buschauffører eller personalet i DSBs tog og andre private heller ikke gøre det. Hvis en butiksdetektiv i et supermarked fanger en butikstyv, bliver detektiven også nødt til at tilkalde politiet, når passet skal kontrolleres. Så DSB kan ikke kontrollere pas på tysk grund, siger Matthias Menge, pressetalsmand for forbundspolitiet til Flensborg Avis.

Han tilføjer, at ingen vil forhindre togpersonalet i at gøre det, men at det forbliver uden konsekvens, hvis en togpassager afviser at vise sit pas. Det gør ingen forskel, hvis det drejer sig om et dansk tog, som kører fra Flensborgs Banegård med dansk togpersonale om bord.

- Paskontrollen kan fra dansk side tidligst foretages i Padborg eller direkte ved den danske grænse, siger Matthias Menge til Flensborg Avis.

Forbundspolitiet henviser til dansk-tyske aftaler fra før Schengen-tiden, da der endnu var paskontrol i de grænseoverskridende tog. Dengang var det både danske og tyske betjente, der kontrollerede i togene på vej fra Flensborg til Padborg.

- Det er en aftale staterne imellem. Den kan ikke overdrages til private, siger Matthias Menge.

Det er for øvrigt ikke kun danske tog, der kører over grænsen ved Flensborg. Deutsche Bahn kører også med egne tog på strækningen Hamburg-Aaarhus, og Deutsche Bahn vil ikke stå for pasontrollen.

- Jeg kender godt det danske lovforslag. Men vi er fortrøstningsfulde og går ud fra, at vi kan opretholde togforbindelsen Hamborg-Aarhus, siger Egbert Meyer-Lovis, talsmand for Deutsche Bahn i Hamborg til Flensborg Avis.

 

Mest Læste

Annonce