Venligboerne i bitter intern strid: Jysk og københavnsk afdeling har forsøgt at få eneret på navnet

Velfærd

24/08/2016 08:54

Nick Allentoft

Dyb uenighed truer med at splitte den markante græsrodsbevægelse, hvor forskellige fraktioner har forsøgt at få eneretten til navnet Venligboerne.

Venligboerne, der er vokset til at blive en af de største og mest toneangivende danske græsrodsbevægelser i de seneste årtier, har som mærkesag at møde flygtninge og andre medborgere med venlighed og tæller nu 150.000 facebookmedlemmer fordelt på grupper ud over hele landet. Det skriver Politiken onsdag.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

 

Fronterne går mellem gruppen i Hjørring med Venligboernes grundlægger, Merete Bonde Pilgaard, i spidsen og den store københavnske venligbogruppe, der med Anne Lise Marstrand-Jørgensen som markant talsperson arbejder for en aktivistisk og politisk profil, der eksempelvis giver plads til at kritisere udlændingelovgivning og asylpolitik.

Begge grupper har som følge af intern uenighed forsøgt at få eneret til navnet Venligboerne hos Patent- og Varemærkestyrelsen. I en mail til styrelsen udtrykker Anne Lise Marstrand-Jørgensen blandt andet frygt for, at Hjørring-gruppen, hvis den tildeles eneretten, vil »begrænse« Venligboerne i København.

Merete Bonde Pilgaard vil ikke afvise, at det kunne ske: »Når jeg ser noget, som er ødelæggende for bevægelsen, kunne jeg godt få lyst til at sige, at så må I lege et andet sted«, siger hun til Politiken.

Merete Bonde Pilgaard tror stærkt på filosofien om hverdagsvenligheden og en indsats uden politiske overtoner i den sociale bevægelse.

»Når Venligboerne får en politisk drejning, får det hele en negativ tone, og jeg får svært ved ikke blot at se den oprindelige tanke, men også venligheden. Det ærgrer mig«, siger hun til Politiken.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen mener, at københavnernes skarpe politiske profil er en fair fortolkning af principperne i venligbogrundlaget:

»Merete har en holdning om, at man kun skal lægge positive ting op på Facebook. Hun synes ikke, der skal være diskussioner eller debat, som er politisk motiveret. Det er der stor uenighed om«, forklarer Anne Lise Marstrand-Jørgensen til Politiken.

Uenigheden gav forleden udslag i et personangreb i den grovere tone, som det ellers har været en dyd for venligboer at bekæmpe. Således kalder en markant profil fra københavnergruppen i et indlæg på Facebook Merete Bonde Pilgaard for »uintelligent« og »selvoptaget«.

Pilgaard afventer svar på, om hun kan få eneret til navnet Venligboerne.

Venligboerne i København har efter Politikens henvendelse trukket sin ansøgning.

Mest Læste

Annonce