Vold, slagsmål og overfald blandt unge styrtdykker

Velfærd

06/10/2015 23:27

Nick Allentoft

Markant færre rammes af vold i hjemmet, på gaden og i nattelivet, skriver Politiken onsdag. På bare 7 år er volden i Danmark reduceret med 45 procent, konkluderer en ny rapport fra Det Kriminalpræventive Råd.

Den udvikling glæder formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Linda Nielsen.
»Tallene går jo bare ned og ned, og det er rigtig godt. Det er en god tendens, som både har varet længe, og som ser ud til at fortsætte«, siger hun til Politiken.
Rapporten bygger på antallet af registrerede voldsskader, der er blevet behandlet på landets skadestuer, og de viser et støt fald siden 2007, da antallet af skader toppede efter mange års stigning. 
Traditionelt er især unge mænd under 25 år overrepræsenteret i voldsstatistikkerne; det er også tilfældet i Det Kriminalpræventive Råds nye rapport. Alligevel er det her, at det største fald viser sig i forhold til andre aldersgrupper. Registrerede voldstilfælde er styrtdykket blandt personer under 25 år og er dermed den primære årsag til det store fald i det samlede billede. 
Ifølge Linda Nielsen er der tale om en generel udvikling. 
»En del af faldet skyldes helt klart en trend blandt de unge. Det er simpelthen ikke smart at være voldelig. Samtidig er der en tendens til, at de unge drikker mindre og går mere op i deres uddannelse. Og det er jo glædeligt at notere sig«, siger formanden for Det Kriminalpræventive Råd til Politiken.
Justitsministeriets forskningschef, Britta Kyvsgaard, bekræfter udviklingen:
»Over de seneste 8 år er kriminaliteten faldet konstant blandt børn og unge, og det gælder også for voldshandlinger. I og med at man som regel slår på jævnaldrende, når man slår, er det nærliggende at antage, at der også vil være færre unge, der rammes af vold«, siger hun til Politiken.
Rapporten viser også, at færre udsættes for vold i nattelivet. Selv om godt halvdelen af alle voldstilfældene stadig sker i weekenden – og mest i nattetimerne – viser målinger, at forekomsten af vold er faldet med 45 procent i gennemsnit på alle dage i timerne mellem midnat og klokken 4 siden 2008. Samtidig viser rapporten, at den største nedgang sker i netop weekenden, der langsomt nærmer sig de lavere antal voldsepisoder i hverdagene, skriver Politiken.
Rapporten bygger på tal fra Landspatientregisteret, der registrerer alle behandlede skader på skadestuerne, hvor vold af den ene eller anden art angives som årsag til skaden. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd og Rambøll Consulting, der står bag rapporten, regnes metoden for at være den mest sikre måde at opgøre volden på. Der er dog også en lille risiko for, at der er forskellig praksis ved registrering af skaden på skadestuerne, og samtidig kan flytning og centralisering have indflydelse på, hvor mange der opsøger skadestuerne, skriver Politiken.

Mest Læste

Annonce