14-årig pige har fået tid på Rigshospitalet - i 2032. Foto: Shutterstock
14-årig pige har fået tid på Rigshospitalet - i 2032. Foto: Shutterstock

14-årig fik henvisning til Rigshospitalet - i december 2032

Sundhed

16/6/22 9:55

Jens Asbjørn Bøgen

Familien troede, at der var sket en fejl, men den var god nok - den 14-årige piges henvisning ligger mere end ti år ude i fremtiden.

Der er folk, der planlægger for den nærmeste fremtid, dem, der planlægger langt ude i fremtiden - og så er der dem, der planlægger, hvad de skal om mere end ti år.

Det vides ikke, om familien Kudahl Sørensen tilhører sidste kategori, men lige nu er de i hvert fald nødt til at planlægge så langt.

Deres 14-årige datter har nemlig fået en henvisning til Rigshospitalet til en konsultation på tand-mund-kæbekirurgisk ambulatorium - d. 8. december 2032. Ja, du læste rigtigt.

Det skriver TV2 LORRY, der også har talt med datterens far, Søren Kudahl Sørensen:

"Vi troede, der var tale om en fejl. Det virker helt vildt, at vi skal vente til 2032. Det er dybt frustrerende - først at vente i kommunen og siden til konsultation på hospitalet."

Og Søren Kudahl Sørensen nævner kommunen, skyldes det, at ventetid også er årsagen til, at datteren overhovedet har brug for en operation.

Tre års ventetid på tandregulering

Tandretningen skulle i første omgang have været ordnet med bøjle og hjælp fra en bøjletandlæge. Men familien måtte vente næsten tre år på, at kommunen hjalp datteren, og derfor var det for sent at løse problemet med en bøjle.

Ifølge Søren Kudahl Sørensen har eksperter vurderet, at det ville have været muligt at løse datterens problemer med overbid, men de flere års ventetid resulterer nu i, at datteren skal have en engelig kæbeoperation.

Og familien Kudahl Sørensen er slet ikke de eneste, der har fået henvisninger langt ude i fremtiden. Tidligere på måneden skrev Ekstra Bladet om en 17-årig dreng, der havde fået en henvisning til samme afdeling - i april 2029.

Hospitalet mangler ressourcer til at behandle

Martin Magelund Rasmussen er centerdirektør i HovedOrtoCentret på Rigshospitalet. Han fortæller til TV2 LORRY, at det simpelthen er mangel på ressourcer og kapacitet, der er skyld i de vanvittige ventetider.

Han tilføjer, at de enkelte patientforløb sagtens kan strække sig over tre til fire år, og at patienterne skal forbi afdelingen til mange konsultationer. Det er også med til at presse ventetiderne i vejret.

Familie Kudahl Sørensen undersøger nu muligheder for at benytte det frie sygehusvalg, men det nærmeste sted, datteren kan få foretaget operationen er i Odense - og med mange konsultationer, der potentielt kan strække sig over tre til fire får, lyder det ikke ligefrem som en brugbar mulighed.

Annonce