Abekopper er kommet til Danmark. Foto: Shutterstock
Abekopper er kommet til Danmark. Foto: Shutterstock

Abekopper er fundet i Danmark: Det bør du vide

Sundhed

23/05/2022 14:02

J. Bøgen

Abekopper spreder sig med foruroligende hastighed i Europa, og nu er det første tilfælde fundet i Danmark. Det har fået Sundhedsstyrelsen til at komme med retningslinjer for, hvordan vi skal forholde os til sygdommen.

Det første tilfælde af abekopper er nu fundet i Danmark. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Og selvom sundhedsmyndighederne ikke forventer udbredt samfundssmitte i Danmark, er der alligevel god grund til allerede nu at finde ud af, hvordan du skal forholde dig.

Sundhedsstyrelsen har nemlig udsendt retningslinjer for håndtering af abekopper sundhedssystemet i Danmark, men her får du al den information, der er relevant for dig som borger.

Smitte

Abekopper kan overføres til mennesker fra inficerede dyr og kan derefter spredes fra menneske til menneske, hvor sygdommen dog ikke vurderes at være meget smitsom.

Smitte mellem mennesker sker ved nær kontakt, og den overføres typisk blandt personer, der bor sammen, hvor der kan ske smitte fra luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker enten direkte eller indirekte ved fx at sove i det samme sengetøj m.v.

De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse. Sygdomsforløbene har generelt været milde.

Perioden fra man bliver smittet, til man får symptomer (inkubationstiden) er i gennemsnit 6-16 dage, men kan både være kortere og helt op til 21 dage. Man kan først smitte andre, når man selv får symptomer.

Symptomer

Abekopper viser sig typisk med bl.a. feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt af mild til moderat sværhedsgrad, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt.

Hvis man oplever et eller flere af ovenstående symptomer på abekopper og i øvrigt mistænker at kunne være smittet, fx under en rejse, skal man i første omgang kontakte egen læge telefonisk frem for at møde op fysisk.

Forebyggelse

Der er ikke særlige anbefalinger til borgere specifikt i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at bruge kondom ved seksuel kontakt.

Abekopper smitter ved tæt kontakt, herunder seksuel kontakt, og ved fx at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper.

Kilde: Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Mest Læste

Annonce