Kæledyrsejere skal fremover melde mistanke om smitte med abekopper. Foto: Shutterstock
Kæledyrsejere skal fremover melde mistanke om smitte med abekopper. Foto: Shutterstock

Abekopper smitter nu kæledyr - særlig pligt indføres for dyreejere

Sundhed

30/8/22 9:06

Jens Asbjørn Bøgen

Dyret skal i hjemmeisolation, indtil mistanken er undersøgt.

Abekopper kan smitte fra mennesker til hunde.

I Frankrig har man nemlig for nyligt fundet et eksempel på, at en hund er blevet smittet af to mennesker, der var inficeret med abekopper.

Og nu tager man konsekvensen af den nye opdagelse i Danmark: fremover har kæledyrsejere og dyrlæger pligt til at melde mistanke om smitte hos kæledyr.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Lige nu ser vi en kraftig stigning i antallet af mennesker, der bliver smittet med abekopper i Europa og de vestlige lande. Dyr spiller ikke en rolle i smittespredningen, men for at forebygge at sygdommen spreder blandt dyr, indfører vi nu en pligt til at anmelde mistanke om abekoppe-smitte til os," siger Sten Mortensen, veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Fido skal isoleres

Hvis du som kæledyrsejer mistænker, at din hund/kat/hamster eller noget helt fjerde er smittet med abekopper, skal du kontakte dyrlægen, som så vil undersøge dyret. Indtil undersøgelsen kan finde sted, skal du isolere kæledyret i hjemmet.

Det er efterfølgende dyrlægens pligt at melde eventuel smitte til Fødevarestyrelsen, men kæledyrsejere kan også kontakte Fødevarestyrelsen direkte.

Feber er et typisk første tegn på smitte med abekopper i dyr, men symptomer varierer og kendes ikke med sikkerhed. Vær altid opmærksom på risiko for abekoppeinfektion, hvis et dyr har været i kontakt med abekoppepatient og bliver syg.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce