Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Delt op i timer, dage, uger og måneder: Det sker der med din krop, når du dropper sukker

Sundhed

21/01/2024 07:45

J. Bøgen

Det er virkelig overraskende viden!

Når du tænker på sukker, kommer fødevarer som slik, kager, chokolade og småkager sandsynligvis til at tænke.

Det er korrekt, men begrebet er faktisk meget bredere end du måske tror.

Jess Hillard, sportsdiætist hos Warrior, fortalte Sun Health: "Kulhydrater tælles som sukker. Dette inkluderer alt fra fuldkornsbrød, pasta, ris, kartofler, bananer samt kager og småkager."

Så det ville være 'farligt' - for ikke at nævne svært - at stoppe med at spise sukker helt, sagde hun.

Men de fleste af os skal faktisk tænke på at reducere vores indtag af raffineret og tilsat sukker, fortsatte Jess og tilføjer: "Dette inkluderer slik, kager, chokolade, småkager, sodavand, marmelade, morgenmadsprodukter – og listen fortsætter."

Her er præcis, hvad der vil ske med din krop i dagene, uger, måneder og år efter, at du eliminerer raffineret sukker.

Én til otte timer

I de første par timer efter at have afsvoret dig raffineret sukker, kan du bemærke, at du er sløv.

Din krop vil helt sikkert have lyst til noget sødt på dette tidspunkt, fortalte Jess Sun Health: "Efter cirka fem timer begynder du at føle dig træt og mangler energi."

Hun tilføjede endvidere, at "kroppen er vant til at stole på raffineret sukker som en energikilde, og indtil der er gået tid, og du i stedet spiser afbalancerede måltider med fuldkorns kulhydrater og sundt fedt, vil kroppen være afhængig af sukker, som den ikke får."

12 til 24 timer

Inden for 12 til 24 timer efter at have nægtet dig selv slik, kan du gå igennem det, der kaldes "abstinensfasen".

Dette medfører nogle symptomer som hovedpine, kvalme, irritabilitet og træthed. Du kan også finde det sværere at koncentrere dig: "Din hjerne er så fokuseret på fødevarer med højt sukkerindhold, at du måske finder det svært at koncentrere dig om opgaver og føler dig irritabel."

To til fem dage

Efter et par dage uden sukker bliver du måske overrasket over, at din ånde er friskere: "Sukker reagerer med bakterierne i din mund. Forudsat at du holder dig hydreret, bør ånde lugten forbedres om to til fem dage."

Du kan også se nogle forbedringer af dit humør: "I disse dage tilpasser kroppen sig, og du vil opleve færre humørsvingninger," tilføjede sportsnutritionisten.

Én uge

En uge inde kan en anden behagelig virkning ved at afværge raffineret sukker være klarere hud: "Sukker binder sig til protein og lipider - i en proces kaldet glykering - som kan ses at påvirke kollagen og elastin inden i huden," advarede Jess, og hun tilføjer:

"Øget sukker forårsager også inflammation og ophobning af olie inden i huden, hvilket ofte ses gennem kostrelateret acne. Efter en uge med en kost med mindre raffineret sukker bør der være en let forbedret hudfarve."

Én til tre måneder

Som månederne går, vil du bemærke ændringer i dine energiniveauer i løbet af dagen samt dit humør og udseende: "Dette er nu en betydelig mængde tid. Kroppen er begyndt at tilpasse sig sin nye måde at få brændstof på, og forhåbentlig har din samlede kost også forbedret sig.

"Dette bør medføre bedre hukommelse, følelse af energi til den forestående dag, og du kan muligvis se nogle fedttab i løbet af disse måneder."

Udover øget langvarig energi kan du også bemærke, at du føler dig mæt længere efter måltider og har færre humørsvingninger.

"Dit humør vil også forbedres," tilføjede Jess.

Kilde: TheSun

Mest Læste

Annonce