Derfor er der ikke håndsprit i DSBs tog

Sundhed

10/8/20 10:57

Pelle Lindegaard Bügel

Selvom brug af håndsprit efterhånden er blevet et almindeligt hverdagsfænomen, siden corona-pandemien brød ud i marts i år, er det ikke muligt at spritte hænderne af i DSB’s tog, medmindre man selv medbringer sin egen håndsprit. – Det er for tung en logistisk opgave, siger statsbanernes informationschef.

Siden covid-19 kom til Danmark i marts er der dispensere med håndsprit at finde overalt i det offentlige rum. I butikker og storcentre kan man næsten ikke undgå at få øje på standeren ved indgangen med sprit, der hjælper os med den gode håndhygiejne og slår eventuelle uønskede bakterier ihjel.

Alligevel har spritdispenserne ikke været at finde i DSBs tog, der dagligt kører med over en halv million passagerer fordelt over knap 300 stationer i Danmark. Det er heller ikke planen, at det statslige jernbaneselskab fremover kommer til at stille håndsprit til rådighed for passagererne, lyder det fra informationschef i DSB, Tony Bispeskov.

"Der er to ting i det. Med 300 stationer fordelt rundtomkring i landet og flere hundredetusind passagerer i togene til dagligt, der har vi vurderet, at det er for tung en logistisk opgave at stille håndsprit til rådighed for passagererne i vores tog. Desuden er der i vores regional- og intercitytog også mulighed for at vaske hænder på toiletterne"

"Den anden ting, det er, at vi også vurderede, at havde vi stillet spritdispensere op i vores tog, ville det få passagererne til at bevæge hen mod spritdispenserne, hvorfor vi ville risikere at samle for mange passagerer på meget lidt plads, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i denne tid, hvor det er vigtigt at holde afstand," siger Tony Bispeskov.

Læs mere: Aarhus-skoler udsætter skolestart

"Vi følger anbefalingerne"

Fra på onsdag den 12. august er der igen krav om, at man skal have pladsbillet, hvis man skal rejse med DSBs intercitytog. Det kom i kølvandet på en ordre fra transportminister Magnus Heunicke (S), om at genindfører kravet om pladsbillet, efter at DSB den 5. august ellers havde besluttet at ophæve kravet om pladsbillet.

Derfor kan man altså ikke køre med uden pladsbillet i intercitytogene uden en pladsbillet, og derudover opfordrer DSB også passagererne til at bruge mundbind i myldretid, hvilket dog ikke er et krav på linje med pladsbilletten. Informationschef Tony Bispeskov fortæller, at DSB opfordrer passagerne til at følge myndighedernes anbefalinger, når de kører med DSB, men at intensiverer opfordringer om at passagerne skal medbringe og bruge håndsprit, det er ikke på blokken.

Når nu I har genindført krav og pladsbillet og intensiveret anbefalingerne om at bruge mundbind, har I så også overvejet at intensivere opfordringerne til passagerne om, at de skal spritte af?

"Vi følger myndighedernes opfordringer, og vi holder os jævnligt opdateret, hvis der skulle komme nye anbefalinger på den front, således at vi hele tiden følger sundhedsmyndighederne," siger informationschef i DSB, Tony Bispeskov.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce