Vi risikerer, at delta-varianten af coronavirus begynder at cirkulere iblandt os igen, advarer nyt studie. Foto: Shutterstock
Vi risikerer, at delta-varianten af coronavirus begynder at cirkulere iblandt os igen, advarer nyt studie. Foto: Shutterstock

Forskere advarer: Delta-varianten kan få comeback

Sundhed

19/05/2022 12:29

J. Bøgen

Et nyt studie viser, at delta-varianten af coronavirus ikke opfører sig, som forventet. Det kan betyde, vi risikerer, at varianten begynder at cirkulere iblandt os igen.

Corona er efterhånden ikke andet end et årelangt mareridt i vores bevidsthed, men hvis vi ikke passer på, kan det blusse op på nu - og det bliver ikke nødvendigvis den milde Omikron-variant.

Ifølge et nyt israelsk studie opfører den mere alvorlige Delta-variant sig nemlig "kryptisk", og det får forskerne bag studiet til at advare om, at varianten kan gøre comeback.

For hvor tidligere varianter er forsvundet, når nye varianter er kommet frem, så ligger Delta-varianten blot og slumrer. Og det er noget, der kan blive et problem, når Omikron på et tidspunkt forventes at brænde ud.

Fundet ved at teste spildevandet

I Israel har man i årtier undersøgt spildevandet. Derfor blev netop spildevandet brugt flittigt i starten af coronapandemiens udbrud i Israel, hvor man brugte særlige pcr-tests til at se, hvilke virusvarianter, der var i spildevandet.

Det er det samme, forskerne har gjort over en periode på syv uger omkring årsskiftet. Det var omkring dette tidspunkt, Omikron var hastigt på vej til at blive den dominerende variant på verdensplan.

Det "kryptiske" ved Delta-variantens cirkulation i spildevandet i studiet er, at Delta ikke blev formindsket, selvom Omikron buldrede frem test-tidspunktet. I stedet forblev niveauet af Delta i spildevandet konstant, hvilket den ikke burde.

"Den cirkulerer kun nok til at eksistere, men ikke nok til at gøre folk syge," skriver mediet Health Policy Watch News på baggrund af studiet.

Forskerne selv advarer om, at den uventede opførsel fra Delta-varianten kan få store konsekvenser allerede til sommer:

"Der er selvfølgelig mange faktorer involveret, men vores model tyder på, at der kan komme endnu et udbrud med Delta eller en anden variant denne sommer," siger professor Ariel Kushmaro ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel til mediet Business Standard.

Skal vi være bekymrede i Danmark?

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentiel virologi ved Københavns Universitet, kalder studiet interessant og vil ikke afvise, at der kan komme en ny bølge med Delta-varianten:

"Men vi skal huske på, at vi i Danmark gennem vaccinationer og smitte stadig har god immunitet. Mit bedste gæt er, at vi først ser en eventuel opblussen af smitte til efteråret. Hvad det bliver for en variant, tør jeg ikke sige," siger eksperten til TV2.

Forskerne bag studiet peger selv på en række svagheder ved undersøgelsen. Specifikt fremhæver de, at der er brugt modeller til at forudsige udviklingen hen over sommeren, og Allan Randrup Thomsen er enig i forskernes betragtning.

SSI: Tidspunktet for prøverne spiller ind

Hos Statens Serum Institut (SSI) i Danmark tager man også forbehold for studiets resultater, selvom det er bedømt af fagfæller, hvilket altid er et kvalitetsstempel for videnskabelige undersøgelser.

"Hvis de havde fortsat deres spildevandsmålinger, ville de sandsynligvis have set det samme som i Danmark," siger Lasse Dam Rasmussen, seniorforsker ved SSI til TV2.

Han henviser til, at de israelske forskere indsamlede prøverne lige omkring det tidspunkt, hvor Omikron tog over for Delta. I Danmark bliver spildevandet også undersøgt, og her har man, ifølge SSI, ikke fundet Delta i spildevandet siden uge 15, altså midten af april.

"Vi ser indimellem lidt Delta i spildevandet. Det er især i prøver fra lufthavnene, som vi også overvåger, men også indimellem i spredte prøver rundt om i landet. Det forsvinder dog som regel hurtigt fra prøverne igen," siger Lasse Dam Rasmussen til TV2.

Allan Randrup Thomsen mener dog stadig, at studiet er relevant og validt inden for tidsrammerne, men som han siger til TV2:

"Man skal være forsigtig med at drage for omfattende konklusioner."

Mest Læste

Annonce