Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du ondt i ryggen? Dette kan placeringen af smerterne være tegn på

Sundhed

24/02/2024 07:04

J. Bøgen

Det kan være alt fra klemte nerver til kræft.

Rygsmerter er en almindelig lidelse, der rammer hundrede af millioner af mennesker verden over.

Smerter er hverdag for nogle mennesker, men alt efter hvor de opstår, kan det tyde på et mere alvorligt problem, der kræver opmærksomhed.

Placeringen af dine rygsmerter kan således indikere, at du lider af alt fra organproblemer til klemte nerver.

Kan kræve akut hjælp

Abbas Kanani, farmaceut hos Online Pharmacy Chemist Click, forklarede til The Sun, at der er specifikke måder at behandle forskellige typer af rygsmerter på, og nogle kan have brug for akuthjælp.

Han sagde: "Du bør også bede om en akut tid hos lægen, hvis dine rygsmerter er ledsaget af høj temperatur, eller hvis du har tabt dig uden at prøve på det."

"Du bør også bede om en tid, hvis der er en klump eller hævelse i ryggen, eller din ryg har ændret form."

"Hvis smerterne ikke forbedres efter at du har hvilt dig lidt eller hvis de er værre om natten, hvis de forværres ved nys eller ved hoste så bør du kontakte din læge."

"Bed om en akut tid, hvis smerten kommer fra toppen af din ryg - mellem dine skuldre - i stedet for din lænd."

Sider

At føle smerter i siderne af ryggen kan indikere problemer med dine organer.

Disse kan omfatte problemer med dine nyrer, bugspytkirtel, tarme eller livmoder.

Nadia Alibhai, en berømt osteopat, sagde, at nyreproblemer kan forårsage smerter på begge sider af din rygsøjle oppe ved brystkassen.

Hun fortalte til The Sun: "Hvis nogen har et nyreproblem, udstråler smerten normalt i de områder, hvor nyrerne er placeret. Det er midt i lænden lige under brystkassen, så hvis nogen har nyreproblemer eller urinvejsproblemer, vil de normalt få smerter lige under brystkassen på hver side af rygsøjlen."

Rygrad

Smerter i selve rygsøjlen kan indikere en række medicinske tilstande, herunder spinalstenose.

Kanani sagde: "Spinalstenose sker, når rygmarvskanalen i den nederste del af din ryg indsnævres. Det lægger pres på rygmarven eller nerver, der går fra rygmarven til dine muskler, hvilket forårsager smerte."

Spinalstenose kan forekomme overalt på din rygsøjle, men er mest almindelig i lænden.

Det er ret almindeligt med denne indsnævring af rygmarvskanalen, der påvirker op til 95 procent af mennesker over 50 år.

Gigt kan også give smerter og stivhed i rygsøjlen.

Lænden

Den nederste del af ryggen er et af de mest almindelige områder, hvor vi føler ømhed, når vi bliver ældre, og kan være et tegn på en muskelforstrækning eller diskusprolaps.

Nadia Alibhai sagde: "Hvis nogen har lændesmerter, kan det skyldes en diskusprolaps. Så lad os sige, at nogen har en diskusprolaps ved L4, L5 til S1 (forskellige dele af rygsøjlen, red.). Mange gange ved diskusprolapser klemmer den på en nerve, og det kan forårsage smerter i den nederste del af ryggen, hvor L4, L5 og S1 er."

Hvis det er en muskelstrækning, der er årsagen til smerterne, vil de typisk opstå ved specifikke bevægelser som at stå eller at bøje sig ned.

Smerten kan være intens og skarp og skyldes ofte en ulykke.

I sjældne tilfælde kan smerter i lænden også være et tegn på nogle typer kræft, herunder spinale tumorer, lungekræft, brystkræft, mave-tarmkræft og blodkræft.

Øvre ryg

Smerter højere oppe i ryggen kan indikere, at du har en klemt nerve.

Det sker, når der påføres for meget tryk på en nerve af omgivende væv, såsom knogler, brusk, muskler eller sener.

Nadia Alibhai sagde: "Hvis nogen har smerter i i den øverste del af ryggen, eller hvis de har en diskusprolaps i det område, vil det klemme på nerven og udstråle smerte. Hvis det er i den øvre nakke, C12, vil det klemme på nerver i C12-området, som så vil føre til smerten i de lokaliserede områder."

Ryg eller nakke

Smerter i din nakke kan være forårsaget af, at dele af din rygsøjle sidder forkert.

Kanani sagde: "Rygsmerter kan skyldes kropsforstyrrelser og manglende fleksibilitet og bevægelse i andre områder af din krop."

Det kan påvirke, hvordan du går, hvilket så kan føre videre til, at der kommer øget pres på alle dele af din ryg og din nakke.

Mest Læste

Annonce