Hvorfor bliver Europa ramt af abekopper nu? Internettet har masser af teorier. Foto: Shutterstock
Hvorfor bliver Europa ramt af abekopper nu? Internettet har masser af teorier. Foto: Shutterstock

Hvorfor kommer abekopper lige nu? Ifølge internettet har en konference sidste år noget med det at gøre

Sundhed

23/05/2022 14:54

J. Bøgen

Hænger udbruddet af abekopper sammen med en sikkerhedskonference i Tyskland sidste år? Internettet er i fuld gang med at gætte på, hvorfor Europa rammes af abekopper.

Abekopper breder sig i Europa, og det første tilfælde er også fundet i Danmark.

Men hvorfor dukker denne her afrikanske sygdom pludselig op i Europa, når coronavirus endelig virker til at være på retur?

Spørger man internettet, hænger det sammen med en sikkerhedskonference i Tyskland sidste år, hvor netop abekopper var temaet.

Det skriver TV2.

WHO, Kina og Bill Gates

På sikkerhedskonferencen blev der nemlig afholdt en øvelse, hvor en særlig variant af abekopper kom i udbrud i Afrika. Varianten var resistent overfor eksisterende vacciner, og smittespredningen skyldtes et biologisk angreb.

Seks måneder efter udbruddet var 83 lande ramt, og 1,3 millioner mennesker havde mistet livet.

Som om lighederne ikke var slående nok i forvejen, så stammede det fiktive udbrud fra et biologisk angreb d. 15. maj 2022 - cirka en uge efter, det første tilfælde blev fundet i Storbritannien (d. 7. maj 2022).

Formålet med øvelsen var derfor at reducere risikoen for katastrofale konsekvenser på grund af ulykker, utilsigtet misbrug eller bevidst misbrug af biovidenskab og -teknologi.

I øvelsen deltog repræsentanter fra blandt andet Gates Foundation, Verdenssundhedsorganisationen (WHO), den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, og Kina.

Og netop deltagelsen af Gates Foundation giver konspirationsteorien yderligere næring.

Mangemilliardær og bioterrorist

Gates Foundation er nemlig grundlagt af milliardæren Bill Gates og hans kone.

Samtidig advarede Bill Gates i et interview i november 2021 ifølge de britiske medier The Standard og The Independent om, at verdenssamfundet må være forberedt på fremtidige pandemier og kopperterrorangreb.

Det har nu fået ordene Bill Gates og bioterrorist til at trende på blandt andet Twitter, skriver det amerikanske medie Forbes.

Bill Gates er af konspirationsteoretikere også længe blevet beskyldt for at have en aktie i udbruddet med coronavirus, fordi han ifølge flere konspirationsteorier skal have placeret mikrochips i coronavaccinen for at kunne være i stand til at spore folk.

Øvelsen er netop dét: en øvelse

Men det scenarie, der bliver beskrevet i øvelsen, er altså netop det: En øvelse og ikke en planlagt virkelighed, understreger flere eksperter.

Eller som biologisk professor ved Washington Universitet i Seattle i USA Carl T. Bergstrom skriver på Twitter i tilfælde af, at det med hans ord ikke er tydeligt, at sundhedsmyndigheder prøver at foregribe mulige fremtidige trusler:

"For eksempel. Vidste du, at en rapport fra 1978 fra den amerikanske regering detaljeret beskrev risikoen for et katastrofalt udbrud fra Mount Saint Helens. Det var to uger før, at toppen af vulkanen blev blæst af og dræbte 57 mennesker," skriver han ifølge TV2.

Han fremhæver samtidig, at han og mange andre eksperter, der har kendskab til denne virustype, i årtier har understreget en mulighed for stigende smittespredning med abekopper.

Lidt ligesom flere eksperter inden pandemien med corona i september 2019 påpegede, at verden var håbløst uforberedt på en pandemi, der formentlig ville blive med influenza.

Virussen er kendt, og der findes vacciner og godkendt medicin

Fra den danske professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen lyder det, at det var sund fornuft, når Sundhedsstyrelsen i sidste uge gjorde praktiserende læger og skadestuer opmærksomme på, at en sjælden virus cirkulerer i andre lande.

"Sidste gang blev vi taget med bukserne nede og kom for sent i gang. Det har vi heldigvis lært af. Det er ikke det samme som at råbe, at der er tale om en ny coronavirus, og jeg har svært ved at forestille mig, at det er abekoppevirus, der skal sende os ud over stepperne," siger han til TV 2.

Han fremhæver desuden ligesom Anders Fomsgaard, at abekoppevirussen er kendt, og at der findes vacciner og godkendt medicin.

Vigtigst af alt har abekoppervirussen en lang inkubationstid på mellem en og tre uger, men det er først, når der kommer små blærer, der brister, at virussen smitter.

"Blærerne kommer oftest først i ansigtet, så man kan se det," siger Anders Fomsgaard til TV 2.

Mest Læste

Annonce