Samfundssmitten med coronavirus stiger, viser ugens kontakttal. Foto: Shutterstock
Samfundssmitten med coronavirus stiger, viser ugens kontakttal. Foto: Shutterstock

Kontakttallet stiger med 0,3 på en uge: Nu vokser coronaepidemien

Sundhed

14/6/22 12:25

Jens Asbjørn Bøgen

I sidste uge var kontakttallet 0,8, men er det røget op på 1,1. Det skriver Sundhedsminister Magnus Heunicke i sin ugentlige opdatering på Twitter.

Coronaepidemien er i vækst i Danmark.

Kontakttallet er nemlig steget med 0,3 på bare en uge fra 0,8 til nu at ligge på 1,1. Det betyder, at 10 coronasmittede i gennemsnit når at smitte 11, inden de er igennem sygdomsforløbet.

Det skriver Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sin ugentlige opdatering på Twitter.

Han skriver i opdateringen, at man i de såkaldte spildevandsmålinger kan se en stigning i smitten med coronavirus herhjemme i alle fem regioner. Region Hovedstaden oplever den største stigning.

Kan giver fingerpeg om, hvad fremtiden bringer

Kontakttallet er et estimatet og siger altså ikke noget konkret om, hvor mange smittede, der er i samfundet på et givent øjeblik. I stedet bruges det til at vurdere, om smitten er stigende eller aftagende.

Sundhedsministeren skriver desuden i sin opdatering, at en del af forklaringen på den stigende smitte skal findes i den nye undervariant af Omikron, BA.5.

"Den undervariant udgør foreløbigt 32 procent af de bekræftede tilfælde i uge 23," skriver Herunicke.

Statens Serum Institut regner med, at netop BA.5-varianten bliver dominerende i Danmark i løbet af sommeren - måske allerede i løbet af få uger.

Annonce