Regeringen har slet ikke levet op til valgløftet om at skære i brugen af konsulenter. Foto: Shutterstock
Regeringen har slet ikke levet op til valgløftet om at skære i brugen af konsulenter. Foto: Shutterstock

Regeringen svigter valgløfte med 676 millioner kroner

Politik

14/06/2022 10:22

J. Bøgen

Et af regeringens valgløfter om at skære i udgifterne til brugen af konsulenter er mildest talt ikke blevet indfriet. Faktisk er regeringen 676 millioner kroner fra at nå i mål.

Det står rigtig skidt til med et af regeringens valgløfter.

I forbindelse med valget lovede regeringen nemlig at flytte milliarder fra ministeriernes brug af konsulenter over i kernevelfærden. Men det er de mildest talt ikke kommet i mål med.

En opgørelse fra Finansministeriet viser nemlig, at selvom målet var at skære i udgifterne til konsulenter med 803 millioner kroner sidste år, blev forbruget kun skåret med 127 millioner kroner. Det svarer til, at der er blevet brugt 676 millioner kroner for meget på konsulenter i forhold til regeringens egne løfter.

Det skriver Altinget.

To ekstraordinære årsager til det store forbrug

Ifølge et bilag til fra Folketingets Finansudvalg skyldes den manglende indfrielse af valgløftet, at 2021 bød på nogle meget specielle situationer.

Bilaget viser blandt andet, at der blev brugt 301 millioner kroner på konsulenter til håndteringen af coronakrisen. I en orientering til finansudvalget bemærker Finansministeriet, at:

"Der er tale om ekstraordinære engangsforhold, som har bidraget til at få Danmark godt igennem coronakrisen, og som forventes at aftage."

Derudover brugte Skatteministeriet hele 518 millioner kroner på advokater og jurister i forbindelse med den såkaldte udbyttesag. Skatteministeriet skønner, at man kan hente op mod ni milliarder kroner af de mistede penge tilbage til landet, men det skøn er behæftet med en væsentlig usikkerhed.

Konservative: Viser bare, at det ikke er så simpelt

Politisk ordfører for Konservative mener, at resultatet af konsulentbrugen i 2021 viser, at regeringen har forsimplet spørgsmålet om udgifter til konsulenter:

“I forbindelse med sidste folketingsvalg fik regeringen det til at lyde som om, at man ville finansiere alle sine velfærdsløfter ved at spare på konsulenter, og de her tal viser bare, at det er ikke så simpelt, som regeringen har fået det til at lyde,” siger hun til Altinget.

Dansk Erhverv ser tallene som en bekræftelse af, at der er brug for rådgivere. Louise Riisgaard, der er Markedschef i Dansk Erhverv, siger til Altinget, at selv under et hårdt spareregime, kan staten ikke undvære konsulenterne - særligt ikke, når det spidser til.

Mest Læste

Annonce