Coronasmitten i Danmark er svagt stigende, lyder det fra Magnus Heunicke (S). Foto: Shutterstock
Coronasmitten i Danmark er svagt stigende, lyder det fra Magnus Heunicke (S). Foto: Shutterstock

Heunicke: Coronasmitten stiger, og ny undervariant bliver snart dominerende

Sundhed

08/6/22 6:43

Jens Asbjørn Bøgen

Sundhedsministeren advarer om, at den frygtede undervariant af Omikron, BA.5, snart vil blive dominerende.

Kontakttallet vores coronasmitten i Danmark er beregnet til 0,8. Det betyder, at ti smittede personer når at smitte otte, inden de selv bliver raske.

Men så simpelt er det ikke nu. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunickes (S) ugentlige opdatering om coronasituationen skal kontakttallet nemlig sammenholdes med incidenstallet og stigningen i de spildevandsmålinger, SSI bruger til at overvåge situationen.

Og alt det taget i betragtning er smitten i Danmark nu svagt stigende. Dog fra et lavt udgangspunkt.

Omikron-variant vil snart dominere

I et andet tweet fortæller Heunicke, at den frygtede undervariant af Omikron, BA.5, i uge 22 stod for 17 procent af de positive tilfælde i Danmark - og at den fordobler sin tilstedeværelse i Danmark hver niende dag.

Heunicke understreger, at man ikke ser øget alvorlig sygdom og dødsfald i de lande, hvor BA.5 allerede raser, og det er da heldigvis også samme melding, der lyder fra Statens Serum Institut (SSI).

BA.5 forventes at blive den dominerende variant allerede i løbet af sommeren, og det skyldes ikke mindst, at den har vist sig både at være mere smitsom og bedre til at bryde igennem immunitet end sin forgænger.

Indtil videre ved forskerne ikke, om BA.5 reelt ikke er mere farlig end de andre undervarianter af Omikron, men i forhold til, hvor hurtigt virussen muterer, advarer eksperter om, at vi ikke har set den sidste mutation af Omikron.

Annonce