Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Læge advarer: Populært smertestillende middel kan skade din lever

Sundhed

30/03/2024 13:51

J. Bøgen

Det gælder virkelig om kun at bruge det, hvis det er nødvendigt!

En fremtrædende læge ved navn Alexander Myasnikov kaster nu lys over en sundhedsrisiko, som mange af os muligvis ikke er bevidste om.

Det viser sig nemlig, at en udbredt og populær pille, som vi ofte tyr til for at få lindret af feber og smerter, topper listen over lægemidler, der kan forårsage alvorlig skade på leveren, hvis det indtages forkert.

Sådan skriver mediet Actualno.

Førsteplads på kedelig liste

Alexander Myasnikov advarer mod paracetamol, som er det virksomme stof, der findes i en række smertestillende præparater, herunder Panodil.

"Paracetamol indtager førstepladsen på listen over medicinske årsager til skader på leveren. Det er det mest populære febernedsættende og smertestillende middel i verden", siger han og påpeger vigtigheden af, at man skal følge lægeanvisninger nøje og ikke overskride den anbefalede dosis.

For voksne er den øvre grænse sat til 4 gram per dag. Hvis voksne drikker alkohol, tager visse andre mediciner eller har leverproblemer, anbefales det, at de ikke indtager mere end 3 gram om dagen.

Børns dosering er markant anderledes og afhænger af barnets vægt, understreger lægen: "Hos børn er den maksimalt tilladte dosis naturligvis meget mindre og beregnes efter vægt."

30 procents dødsfald for misbrug

Selvom det kan virke uskyldigt at indtage en smule for meget paracetamol - gennem Panodil for eksempel - så skal man lade være.

I yderste konsekvens kan man nemlig komme til at betale den dyreste pris muligt:

"Ifølge statistikker er dødsraten for paracetamolmisbrug på omkring 30 procent. Halvdelen af patienterne kan kun reddes med en levertransplantation; det er deres eneste chance for at overleve", fortæller Alexander Myasnikov.

Mest Læste

Annonce