De to nye varianter af Omikron er rigtig dårlige nyheder. Foto: Shutterstock
De to nye varianter af Omikron er rigtig dårlige nyheder. Foto: Shutterstock

Omikron-varianten er muteret, og det kan blive rigtig alvorligt

Sundhed

03/06/2022

Jens Asbjørn Bøgen

I maj dukkede to nye varianter af Omikron op, og nu peger et nyt studie på, at det kan blive et stort problem for os alle.

Omikron-varianten af coronavirus kender vi nok alle. Den smitter mere end Alfa og Delta, men giver til gengæld ikke lige så slemme sygdomsforløb.

Men hvad hvis den smittede endnu mere, gav værre sygdomsforløb og endda var bedre til at undvige immunitet fra vacciner og tidligere smitte?

Desværre tyder et nyt amerikansk studie på, at to nye varianter af Omikron besidder to af de egenskaber. Det skriver TV2.

ECDC: "Bekymrende variant"

Da de to varianter, BA.4 og BA.5, blev opdaget i maj, var eksperterne hurtige til at berolige os. Ja, de smittede mere, men vaccinerne så ud til at give tilstrækkeligt med immunitet.

Spol hurtigt en måned frem og se så de selvsamme eksperter have anderledes alvorlige ansigtsudtryk.

For det tidligere nævnte amerikanske studie peger nemlig på, at de to nye varianter netop er mere smitsomme end de oprindelige, men hvad endnu værre er:

De ser ud til i langt højere grad at undvige immunitet fra vaccination og tidligere smitte.

Selvom det endnu ikke er til at sige, om de to nye varianter giver mere alvorlige sygdomsforløb, har det det europæiske center for smitteforebyggelse og -kontrol (ECDC) for længst ændret varianternes status fra at være "variant af interesse" til nu at være "bekymrende varianter".

Verdenssundhedsorganisationen WHO siger, at data indtil videre tyder på, at vaccinationer beskytter mod alvorlig sygdom, men intet er altså sikkert endnu.

Smitten stiger i flere lande, også i Europa

Tænk et halvt år tilbage, til da Omikron mere eller mindre lagde Danmark ned med mange tusinde smittede hver dag. Klip så til i dag og se mod USA og Portugal.

Ifølge det amerikanske medie Deadline er antallet af tilfælde med de to nye Omikron-varianter steget med 79 procent.

Torsdag oplyste de portugisiske myndigheder, at den ene af varianter, BA.5, nu står for 90 procent af smittetilfældene i en ny smittebølge, der skyller ind over landet. Faktisk har Portugal i skrivende stund verdens anden højeste smitterate ifølge TV2.

Herhjemme ser det heller ikke for godt ud, for at sige det mildt. Selvom smittetallene stadig er lave, er antallet af smittetilfælde med Omikron BA.5 med hele 135 om ugen fra uge 17 til uge 20. Det skrev Statens Serum Institut i en pressemeddelelse torsdag.

Vaccinerne kan ikke nødvendigvis hjælpe os

Men kan vi så ikke bare lave en ny vaccine? Jo, det kan vi nok godt, men problemet er, at de vacciner, der for eksempel er planlagt til efteråret i Danmark er rettet mod de to for nuværende dominerende varianter af Omikron - og de tilpassede vacciner virker ikke mod BA.4 og BA.5

Lige nu er myndighederne i fuld gang med at forberede sig på den ventede smittestigning i sidste halvdel af 2022, men Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, siger til TV2, at det er et kapløb med tiden:

"BA.4 og BA.5 er højst sandsynligt ikke “end-game” af Omikron. Vi må forvente, at der kommer yderligere undervarianter."

Han understreger dog, at det endnu er for tidligt at sige noget stålfast om, hvad de nye informationer kommer til at betyde for efteråret og vinteren, så der er måske lys for enden af corona-tunnelen.

Mest Læste

Annonce