Nicolai Wammen (S) har været finansminiter siden 27. juni sidste år. Tidligere har han blandt andet været borgmester i Aarhus. Arkivfoto: Shutterstock
Nicolai Wammen (S) har været finansminiter siden 27. juni sidste år. Tidligere har han blandt andet været borgmester i Aarhus. Arkivfoto: Shutterstock

Regeringens forslag til finansloven ser dagens lys

Sundhed

31/8/20 7:24

Pelle Lindegaard Bügel

På et pressemøde klokken 12 i Finansministeriet præsenterer den socialdemokratiske regering sit forslag til næste års finanslov. På forhånd har finansministeren varslet, at der ikke bliver givet ved dørene til de andre partiers forslag.

I Kancellibygningen på Christiansborgs Slotsplads, hvor Fiansministeriet har til huse, der står finansminister Nicolai Wammen (S) i dag - mandag den 31. august - klokken 12 klar til at redegøre for regeringens udspil til næste års finanslov. 

Dele af indholdet er dog allerede sluppet ud på forhånd.

Her fremgår det blandt andet, at hvis det står til regeringen skal Dronning Margrethe stige i løn fra 87, 5 millioner til 89,3 millioner kroner i årlig gage.

Regeringen har også afsat 9,2 milliarder kroner til en såkaldt 'krigskasse', der skal hjælpe med at håndtere de økonomiske udfordringer, som coronakrisen har haft på dansk økonomi.

- En fedtet finanslov

Allerede i løbet af weekenden op til præsentationen i dag - mandag den 31. august - har Nicolai Wammen været på turné i de danske medier med fortællingen om, at der på grund af coronakrisens indtog ikke vil være plads til at dele gaver ud til støttepartiernes ønsker til næste års finanslov.

Regeringens forslag indeholder en forhandlingsreserve på 1,5 millarder kroner, der betyder, at det er det beløb, der er at forhandle om til andre initiativer. 

De 1,5 milliarder har fået flere af regeringsens støttepartier til at kalde udspillet for 'fedtet'. SF mener, at regeringen har glemt den grønne omstilling:

- Vi lever i en usikker tid, og derfor skal vi også holde hånden under virksomhederne. Dog har vi en galoperende klimakrise, og det ved jeg ikke, om finansministeren har glemt, siger SF' finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, der er også gerne ser flere penge til at fremrykke minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det siger hun til DR.

Også De Radikale og Enhedslisten giver udtryk for, at de vil have et større fokus på klimaet i næste års finanslov.

Af udspillet til Finansloven 2021 fremgår det også, at regeringen for 18 millioner kroner vil styrke embedsværket i Statsministeriet ved at ansætte 15-20 årsværk.

Læs også: Mette F. hyrer ny højre hånd