Regioner advarer: IT-system har angivet forkerte medicindoser

Sundhed

26/10/18 9:59

Nick Allentoft

Patienter i Region Hovedstaden og Sjælland kan have taget forkerte doser medicin på grund af fejl i it-system.

En fejl i it-systemet Sundhedsplatformen har resulteret i misvisende mærkater på pakninger med medicin.

Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland ifølge flere medier.

Fejlen har medført, at der er angivet forkerte doser medicin på mærkatet på de pilleglas og -æsker, som patienter har fået udleveret på apoteket.

De sidste seks måneder drejer det sig om 3829 recepter eller ordinationer.

Hvis de berørte patienter har fulgt beskrivelserne på mærkaterne - og ikke deres læges anvisninger - er der derfor risiko for fejlmedicinering.

Debatten om Sundhedsplatformen

Følg debatten om Sundhedsplatformen på denne tema-side.

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Harling fortæller, at de patienter, som it-fejlen har berørt, vil blive kontaktet. Fejlen er selvfølgelig problematisk, pointerer han over DR P4 København.

- Det er også derfor, at vi tager det alvorligt og kontakter de patienter, hvor vi mener, at der kunne være en risiko, siger han.

Fejlen har stået på siden Sundhedsplatformen blev lanceret på Herlev-Gentofte Hospital i marts 2016.

Men først den 25. oktober - altså torsdag - blev fejlen rettet. Det skete, efter at en læge indberettede problemet.

At der er gået så lang tid, inden fejlen blev opdaget, undrer koncerndirektøren i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen.

- Det er måske en indikation af, at det ikke har medført så mange konsekvenser for patienterne. Men det ved vi ikke, før vi har undersøgt det lidt dybere, siger han til DR P4 København.

Også formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, har svært ved at forstå, hvorfor problemet ikke er blevet opdaget langt tidligere.

- Vi har siden maj 2016 fortalt om, at vi var dybt bekymrede for de ting, der skete omkring medicineringen, og at det var dybt problematisk i forhold til patientsikkerheden, siger Lisbeth Lintz.

Cirka 300-350 patienter i Region Hovedstaden kan forvente at få et opkald fra et ambulatoriet, hvor man vil sikre sig, at patienterne har fulgt anvisningen fra lægen og ikke det, der står på medicinæsken.

Efter den første gennemgang af recepter vil Region Hovedstaden og Region Sjælland vurdere, om der skal tjekkes op på recepter op til et år tilbage.

/ritzau/