En særligt smitsom undervariant af omikron er fundet i Danmark. Foto: Shutterstock
En særligt smitsom undervariant af omikron er fundet i Danmark. Foto: Shutterstock

Særligt smitsom coronavariant fundet i Danmark

Sundhed

14/7/22 10:04

Jens Asbjørn Bøgen

I Indien er undervarianten gået fra at stå for to procent af smittetilfældene til 23 procent på bare en måned.

En ny undervariant af omikronvarianten af coronavirus er nu fundet i Danmark. Det skriver Sundhedsministeriet på Twitter.

Undervarianten, med det mundrette navn BA.2.75, er eftersigende fundet hos en person, der har opholdt sig i Sydeuropa. BA.2.75 skaber for tiden stor virak i særligt Indien, hvor den på bare en måned er gået fra at stå for to procent af smittetilfældene til nu at tegne sig for hele 23 procent.

Den er desuden registreret i Japan, Tyskland, Storbritannien, Canada, USA, Australien og New Zealand.

WHO har sat BA.2.75 på listen over varianter, der overvåges, og også SSI holder øje med den.

Kan give ny smittebølge

Søren Alexandersen er faglig direktør hos Statens Serum Institut. Han understreger over for TV 2, at der ikke er nogen grund til at tro, at varianten skulle være mere alvorlig end tidligere varianter af Omikron.

"Men det er selvfølgelig klart, at når der kommer en ny subvariant, og den kan sprede sig, som vi ser i Indien og andre lande, så skal vi selvfølgelig holde særligt øje med den," tilføjer han.

Ifølge den faglige direktør er der en risiko for, at varianten kan resultere i en ny bølge. Han kan ikke sige noget om risikoen for, at BA.2.75 bliver den dominerende variant i Danmark, men han fortæller, at den er "en kandidat blandt flere".

Derfor skaber undervarianten panderynker

Problemet med BA.2.75 er, at den har en række mutationer, som muligvis kan føre til, at nogle af antistofferne fra vacciner og tidligere smitte virker mindre godt.

Sundhedsministeriet skriver på Twitter, at det er uklart, om BA.2.75 er mere smitsom end andre varianter, samt hvorvidt varianten giver et mere alvorligt forløb end BA.5, som aktuelt er den dominerende.

De skriver desuden, at det er uvist, om den vil udkonkurrere BA.5 i Danmark.

Hos SSI holder de i øjeblikket øje med omkring 30 undervarianter, og BA.2.75 er én af dem, som der bliver holdt et særligt øje på.

Også internationalt holder virologer og sundhedseksperter øje med smitteudviklingen. Her understreges det over en bred kam, at det er for tidligt at være bekymret for den nye variant, da der er mangel på kliniske data.

"Det er for tidligt at drage konklusioner, men det ser ud som om, at den smitter eksponentielt i Indien. Om den vil kunne udkonkurrere BA.5, må vi se over tid," siger Matthew Binnicker, der er klinisk virolog på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, ifølge TV 2.

BA.5 er både den dominerende variant i Danmark, resten af Europa og USA i øjeblikket.

Annonce