Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undgå bestemte myter - læge forklarer, hvordan du tackler forkølelse på 24 timer

Sundhed

30/12/2023 13:38

J. Bøgen

Det er i den grad sæson for løbende næser!

At blive forkølet er utroligt almindeligt - voksne kan forvente at have to til tre forkølelser om året, mens børn kan have op til 10 eller mere - og lige nu er der mange grimme vira og bakterier i omløb.

Alle genkender symptomerne: ondt i halsen, hoste og løbende næse, for at nævne nogle få.

Selvom der ikke er nogen dokumenteret måde at slippe af med en forkølelse, kan flere lægemidler og midler hjælpe med at lindre de symptomer, du oplever, forklarer TV-farmaceut Thorrun Govind.

Behandlinger der virker

"Kernen i at få dig selv bedre er masser af hvile, søvn og vand; dette vil give dit immunsystem den bedste chance," siger hun til The Sun.

"Hvis du ikke er fan af vand, så prøv at drikke noget frugtjuice eller squash - det vigtige her er at undgå dehydrering," tilføjer hun.

Fugt er altid vigtigt, men det er endnu mere, når du er forkølet eller er influenza.

Hovedårsagen til at være meget opmærksom på dit væskeindtag, når du er syg, er, at du sandsynligvis forsømmer dine normale spise- og drikkevaner.

Oven i dette mister du også vand på grund af overbelastning og feber.

Hvis det bliver ved

Hvis disse irriterende symptomer bliver ved med at holde dig under dynen, siger Thorrun, at der er et par behandlinger, du kan prøve.

"Prøv at gurgle lidt salt og vand for at behandle ondt i halsen," foreslår apotekeren.

For at gøre dette skal du opløse en halv teskefuld salt i et glas varmt vand.

Gurgle med opløsningen, og spyt den derefter ud. Gentag så ofte du vil.

Ifølge Penn Medicine kan saltvand hjælpe med at dræbe bakterier, lindre smerter og løsne slim, hvilket hjælper med at lindre symptomerne.

For dem, der ønsker at lindre deres tilstoppede næser, kan du prøve nogle medicin mod tilstoppelse.

"Næsespray virker meget hurtigere end tabletter, fordi midlet når din tilstoppede næse næsten øjeblikkeligt," forklarer Thorrun.

Sundhedseksperter i USA hævdede for, at oral medicin mod tilstoppet næse ikke virker, modsat næsespray.

"Sørg for, at du ikke bruger disse sprays i mere end fem dage," advarer hun, "da at bruge dem i længere tid kan gøre din næse mere blokeret, selv efter infektionen er ryddet op".

Den bedste måde at lindre ømhed og smerter, vi ofte får med en forkølelse, er at tage nogle smerter og simpelt paracetamol og ibuprofen, tilføjer eksperten.

"Du kan tage begge disse på samme tid, men sørg for at holde styr på, hvor meget du tager, så du ikke tager for meget," forklarer hun.

Myter at undgå

"Nogle mennesker tager C-vitamin, men der er meget lidt, der tyder på, at det hjælper med en forkølelse," siger hun.

Nogle undersøgelser tyder på, at vitaminet kan hjælpe med at klare en forkølelse hurtigere, men beviserne er stadig usikre.

"Et andet populært produkt til forkølelse og influenza blandt patienter er echinacea, men der er ikke meget, der tyder på, at det gør noget," tilføjer hun.

Echinacea er en plante, som eksperter engang troede for at stimulere immunsystemet til mere effektivt at bekæmpe infektioner.

Nylige undersøgelser har fundet ud af, at kosttilskuddet ikke gør meget for at reducere den tid, du føler dig syg.

Thorrun, advarede folk, der beder om eller bruger imod at bruge resterende antibiotika, de kan finde i deres hus.

"Du får ikke brug for antibiotika, hvis du er forkølet, fordi forkølelse er vira, og antibiotika er kun effektiv mod bakterier," siger hun.

Forebyggelse bedre end helbredelse

Som med alle sygdomme, når det kommer til en forkølelse, er forebyggelse bedre end helbredelse.

"For at undgå at blive forkølet, vask dine hænder regelmæssigt, især inden du rører ved din næse eller mund og håndterer mad," siger Thorrun.

Og hvis du bor sammen med en, der er forkølet, skal du ikke dele ting som et håndklæde eller en kop med den syge.

Hvornår skal man til lægen?

Du behøver kun at se en sundhedspersonale, hvis dine forkølelsessymptomer varer ved i mere end tre uger, eller hvis de pludselig forværres.

Du bør altid søge hjælp, hvis du udvikler vejrtrækningsbesvær, brystsmerter eller begynder at hoste blodplettet slim op.

Mest Læste

Annonce