Statens Serum Institut køber 22 millioner doser coronavaccine i år. Foto: Shutterstock
Statens Serum Institut køber 22 millioner doser coronavaccine i år. Foto: Shutterstock

Vi smider coronavacciner for milliarder ud - nu bruger SSI endnu flere penge på vacciner end sidste år

Sundhed

07/6/22 10:01

Jens Asbjørn Bøgen

Danmark bruger 400 millioner kroner mere på coronavacciner i år, end vi gjorde i 2021. Og nu vil politikerne have svar på, hvad der foregår

I 2021 brugte Danmark 2,4 milliarder kroner på coronavacciner. I år forventer man, at udgifterne lander på 2,8 milliarder kroner - til trods for, at corona efterhånden ligger langt tilbage i vores bevidsthed.

Det viser et aktstykke fra Sundhedsministeriet, som blev godkendt i starten af april i Folketingets Finansudvalg.

De 2,8 milliarder kroner skal dække køb af over 22 millioner doser af coronavacciner, og til sammenligning er der indtil videre i 2022 blevet givet omkring en million vaccinedoser til borgerne.

Og det får nu flere sundhedsordførere til at kræve en forklaring. Det skriver Ritzau.

"Håber, der er nogen, der har en god forklaring"

Det er sundhedsordførerne fra De Konservative, Per Larsen, og Venstre, Martin Geertsen, der vil have svar på, hvad der foregår:

"Sundhedsministeren må komme med en redegørelse for, hvordan det er foregået, og hvorfor man har ageret, som man har", siger Per Larsen til Ritzau ifølge DR.

Baggrunden for sundhedsordførerenes krav om svar på på planen er, at Statens Serum Institut i løbet af sommeren står til at måtte smide coronavacciner for milliarder lige i skraldespanden - simpelthen fordi de bliver for gamle.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, håber, at "der er nogen, der har en god forklaring" på, hvorfor Danmark har forpligtet sig til 22 millioner doser i 2022, skriver DR. I samme åndedrag fortæller han, at hans tanker falder på dårligt købmandskab, og at det er en helt utilfredsstillende brug af skattepenge.

I et skriftligt svar til Ritzau anerkender Sundhedsministeriet, at "der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for".

Annonce