Facebook overtager velfærdsopgaver

Velfærd

19/08/2013 10:25

Nick Allentoft

Ting gives og deles dagligt i ny gruppe for socialt udsatte. Med afsæt i nogle socialrådgiveres initiativ er der i løbet af sommerferien opstået en gruppe på Facebook, hvor socialt udsatte kan eftersøge og tage imod ting, de mangler i hverdagen. Det er en civil modreaktion til det offentlige bureaukrati, der kan bruge måneder på at vurdere en borgers behov for hjælp.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det begyndte i en særlig Facebook-gruppe for socialrådgivere. I gruppen “Praksiscenter” deler medlemmerne viden og erfaringer, og en dag midt i sommerferien stod et af medlemmerne med en udfordring. Mona K. Hansen, der er selvstændig socialkonsulent fra Gentofte, lagde følgende besked ud:

“En ung der har været anbragt, er hjemgivet og har nu et stort behov for en bærbar computer og en mobiltelefon (han har ingen af delene)

Han klarer sig godt og skal starte i 2. g efter sommerferien.

Han har 3 søskende der fortsat er anbragt, så mod alle odds klarer han sig faktisk rigtig godt.....

Mor er på kontanthjælp og kan ikke købe til ham. De hører stadig til i familieafdelingen.

Kan jeg finde nogen lovhjemmel, og hvilken § - der kan give ham disse 2 redskaber, så han er på lige fod med andre unge?”

De første mange kommentarer bidrog med ideer og forslag, men 12 dage efter Mona Hansens opdatering skriver Michael Ghosh:

“Jeg vil meget gerne donerer en lille bærbare computer jeg selv har brugt på mit studie som socialrådgiver(Er lige blevet færdig så ingen oldsag). Virker perfekt til studieformål. Er en Packard Bell men som sagt en af de små ,0) Bor i KBH så hvis vi kan aftale et eller andet så kan han få den med det samme. Vil lige spørge i min venskabskreds og se om nogen evt. kunne bidrage med telefonen ,0)”

Dagen efter har Mona Hansen været forbi Michael Ghosh og hente computeren. Michael Ghosh fortæller:

- Jeg selv var lige blevet færdig med uddannelsen som socialrådgiver og havde en bærbar der egentligt skulle gå i arv til en af mine unger. Men jeg tog en snak med dem, og forklarede situationen. De var helt med på ideen om at vi skulle hjælpe denne unge, så han kunne forsætte den gode udvikling han var i. Og vi syntes ikke han skulle starte en kilometer bag alle hans medstuderende.  Så det blev til at han skulle have den af os. Dagen efter var den klargjort og hans socialrådgiver kom forbi og hentede den, fortæller manden, der således inspirerede en af DenOffentlige's bloggere til at handle. Blogger og socialrådgiver, Puk Sabber, havde fulgt tråden på Facebook, og kom med et forslag, da hun så Mona K. Hansens opdatering med tak til Michael.

Sabber: awsome. man kunne lave en hel gruppe på FB med bortgives til udsatte unge.

Ricky Magnussen: Eller bortgives til udsatte borgere (punktum).

Puk Sabber: De unge har også mega hårde tider pga ungetaksterne og minus bolig.

Puk Sabber: men faktisk er det en rigtig god ide. skal vi ikke gøre det?

Mona K. Hansen: Du kører bare på Puk jeg skal nok bakke op

Cirka 15 minutter efter Mona Hansens opbakning er gruppen “Ting bortgives til udsatte mennesker” oprettet. To uger senere har gruppen 1500 medlemmer, og de første mange ting er givet og modtaget.

Et nyt stærkt fællesskab opstår

Gruppens medlemmer har lynhurtigt dannet et stærkt netværk og får kørt ting/møbler mv. på kryds og tværs af landet med hjælp fra hinanden. Det er både mennesker, der selv er ramt af sygdom og har været på overførsel gennem flere år, men også mennesker, der har lyst til at hjælpe andre uden midler. Puk Sabber, der er fast blogger på DenOffentlige, er overvældet.

- Det er utroligt at være vidne til, at så mange mennesker binder hinanden sammen. Der opstår en fællesskabsfølelse, hvor det at være der for hinanden får en helt ny betydning, fortæller Puk Sabber, der giver følgende forklaring på gruppens lynhurtige succes.

-  Fordelen er, at man kan hjælpe face to face, da personen er virkelig - og deres baggrund kendt. Går man ind i gruppen, kan man ved de fleste opslag se, at der lynhurtigt er folk, der melder sig. Om det omhandler søgninger af cykler eller computere til børns skolestart, noget så simpelt for de fleste som en en lommeregner, eller noget vanskeligt som hjælp til at få læst sine breve fra kommunen, fortæller Puk Sabber. Hun glæder sig særligt over den stemning gruppen spreder.

- Man skal lede længe efter fællesskaber, der er så stærke, at de gode vinde breder sig som ringe i vandet. Der er nærmest en overflod af overskud - selv fra dem, der selv er syge og intet har at gøre godt med, fortæller Puk Sabber, der på sin blog fortæller mere om initiativet og deler historien om, hvordan efterlysningen af en lommeregner til en skoledreng ender med at gruppen har samlet støtte til en hel konfirmationsfest.   

Gruppen ”Ting bortgives til udsatte” er åben på Facebook, så alle kan læse med. Det er et valg, stifterne har taget, da det er vigtigt for gruppens initiativtagere, at vise det omkringliggende samfund, hvor mange, der ikke kan få hjælp af det etablerede system og hvor stærke mennesker er i flok.

Gruppen rummer også private fagpersoner og andre ressourcestærke mennesker, der ikke er ramt af sygdom eller arbejdsløshed mv, - helt særlige ildsjæle, der lever for at hjælpe andre. Puk Sabber håber initiativet kan inspirere til det gode i mennesker.

“Vi kan alle lære noget her. Tanken om et samfund, hvor vi alle hjælper, hvor vi kan, skal sprede sig som ringe i vandet. For det er virkelig enkelt. Når andre hjælper dig, får du selv lyst til at hjælpe andre. Længere er den ikke,” siger Puk Sabber.

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.