Topleder har tjent millioner på at blive fyret

Tidligere mangeårig departementschef har på syv år fået omkring 12.5 millioner kroner på enten at blive hjemsendt eller fritstillet. Senest over 2 mio. kr. efter halvandet års ansættelse som kommunaldirektør.

“Man tager jo, hvad man kan få.” '

Sådan siger tidligere mangeårige departementschef for Skat, Peter Loft, til BT. Baggrunden er en historie om den pris Bornholms Regionskommune skal betale for at fyre Loft efter blot 20 måneders ansættelse.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Med udgangen af januar næste år løber der en godtgørelse på brutto 2.016.857,70 kr. ind på den nu tidligere kommunaldirektørs konto. Han blev fritstillet i oktober i forbindelse med opsigelsen, og hæver således sin almindelige løn på kr. 134.457,18 kroner om måneden i de tre måneders opsigelse, skriver BT.

Dermed har Loft godt og vel fordoblet sin løn i et job, han er blevet opsagt fra efter blot 18 måneder. Men det er ikke første gang den landskendte tidligere departementschef tjener millioner på at forlade en stilling som topleder i det offentlige. 

 

Blev hjemsendt med fuld løn i tre år

Peter Loft blev landskendt i forbindelse med Helle Thorning Schmidts skattesag i 2011. Dengang var han departementschef for Skat, og fik siden kritik for at have været for tæt på behandlingen af skattesagen, hvor der bl.a. blev lækket private skattedokumenter til medierne.

Loft blev hjemsendt, fik fuld løn i tre år, og siden en opsigelse med en godtgørelse på flere års løn. I alt over 10 millioner kroner i godtgørelse for fyringen. Han havde været departementschef i ministeriet i 19 år, og sluttede med en årsløn på omkring 1.5 million kroner.

Peter Loft blev topchef i skatteministeriet i 1993 og sad på posten indtil daværende skatteminister Thor Môger Pedersen (SF) hjemsendte ham i foråret 2012 i forbindelse med Thonings skattesag. Loft har således været departementschef i den periode, hvor skat gennemgik omfattende reformer, der siden har ført til en række skandaler. 

Den nu tidligere offentlige topleder har altså på seks år fået omkring 12.5 millioner kroner brutto for at blive hjemsendt eller fyret. Overfor DenOffentlige erkender Loft, at det er en besynderlig ting at få løn for ikke at lave noget. Men han peger på en central forskel på den seneste fyring fra Bornholms Regionskommune og forløbet i tiden efter Skatteministeriet. Det er to forskellige situationer, siger han.

"Den korte ansættelse på Bornholm er spillets vilkår," siger han og peger på, at posten som offentlig topleder er udsat og med risiko for at karrieren slutter efter seneste ansættelse. 

Lofts afslutning på en lang karriere som departementschef får en anden bedømmelse. 

"At staten endte med at betale mig syv års løn for ingenting, er deres egen skyld. De kunne bare have sat mig til at lave noget," siger Loft. 

 

Emneord: Fyringer, Topledere, Godtgørelse, Gyldent håndtryk, Peter Loft, Kommunaldirektører, 161118
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 01.10.15 Ledelse
  To chefer fratrådt og en tredje får advarsel efter kritisk redegørelse på børneområdet

  To chefer er fratrådt, og en tredje chef får en advarsel som konsekvens af den eksterne redegørelse, som børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) offentliggjorde midt i september. Redegørelsen slog fast, at der var sket planlagte og systematiske overtrædelser af lovgivningen på området for udsatte børn.

 • 03.11.14 Politik
  Skattesagskommissionen har afgivet beretning

  Kommissionen til undersøgelse af sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag har i dag afgivet beretning til justitsministeren.

 • 13.08.14 Infrastruktur
  Vil samle hele Sjælland om international branding - og udfordre Europas metropoler

  Over 100 politikere og kommunaldirektører mødes til borgmestertopmøde om et nyt branding- og vækstinitiativ, der skal skabe vækst og job i det østlige Danmark. Fælles brand for de 46 kommuner og to regioner på Sjælland. Fælles besøgstjeneste for udenlandske delegationer. Og fælles investorportal, hvor udenlandske investorer fx kan finde attraktive byggegrunde. Det er bare nogle af de tiltag, som borgmestre, regionsrådsformænd, erhvervsudvalgsformænd og kommunaldirektører skal diskutere på borgmestertopmøde i morgen den 14. august i Roskilde.