Foto: Steen Brogaard

Træffer beslutning: Nu er Inger Støjbergs skæbne afgjort

Nu står det klart, bekræftes det fra regeringen.

Torsdag formiddag stod det klart. 

Inger Støjberg skal for en rigsret for sin rolle i sagen om den ulovlige instruks. Det er den foreløbige konklusion på et langt forløb, der rigtigt fik fart, da Instrukskommissionen i slutningen af sidste år afleverede en delberetning, der var meget kritisk over for ministerens rolle i sagen fra 2016, hvor mindreårige asylansøgere blev skilt fra deres ældre ægtefæller. 

Det ender med at blive Socialdemokratiet, der sender Støjberg for retten. Det fortæller partiet selv i en pressemeddelse. 

"At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering," udtaler statsminister Mette Frederiksen (S), inden hun tilføjer: 

"Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering. Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen."

Greb ind

I løbet af danmarkshistorien har der været få rigsretssager. Sidst en politiker blev stillet for rigsretten var i 1995. Her var det Erik Ninn-Hansen, der blev blev dømt i Tamil-sagen. 

Med Socialdemokratiets stemmer for rigsretten er der nu flertal i Folketinget for rigsretten. Venstre holder i skrivende stund fortsat gruppemøde, så det står endnu ikke klart, hvordan Inger Støjbergs eget parti stiller sig. 

Støjberg deltager i mødet, derfor har hun endnu ikke forholdt sig til Socialdemokratiets afgørelse, men tidligere på dagen skrev hun et opslag på Facebook, hvor hun - med henvisning til de mindreårige asylansøgere - skrev: 

"Jeg greb ind," skriver Inger Støjberg, inden hun tilføjer: 

"Og jeg ville ikke kunne se selv mig selv i øjnene, hvis jeg havde undladt at gribe ind den gang i 2016."

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.