10. klasse skal være starten på en ungdomsuddannelse, mener KL. Foto: Shutterstock
10. klasse skal være starten på en ungdomsuddannelse, mener KL. Foto: Shutterstock

KL: 10. klasse skal være starten på en ungdomsuddannelse

Uddannelse

16/5/22 11:41

Jens Asbjørn Bøgen

Kommunernes Landsforening foreslår, at 10. klasse skal have en ny rolle, så det ikke længere er afslutningen på folkeskolen, men i stedet starten på en ungdomsuddannelse. Formand for Skolelederforening frygter øget pres.

Kommunernes Landsforening (KL) foreslår, at 10. klasse ikke længere skal være afslutningen på folkeskolen, men skal i stedet være starten på en ungdomsuddannelse.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som KL har udsendt i forbindelse med deres nye ungeudspil.

Tanken bag forslaget er, at det i højere grad skal ruste de unge til at kunne vælge en ungdomsuddannelse og gennemføre den.

”Vi har et stort ansvar – både menneskeligt og samfundsøkonomisk – for at få skabt nogle rammer omkring de unge, der gør, at de kan lykkes i livet. Bag mange af de 45.000 unge gemmer sig et potentiale, som ikke er blevet set, og en følelse af at stå uden for vigtige fællesskaber. Den spiral skal vi have brudt,” siger Thomas Gyldal Petersen, der er formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg.

Fokus på unges kompetencer

Peter Rahbæk Juel, der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, siger i pressemeddelelsen:

”Vi skal blive endnu bedre til at få de unges behov og kompetencer i fokus – også når vi møder de unge i jobcenteret. De seneste års beskæftigelsesindsats har haft et for massivt fokus på at få flere unge til at begynde på ”den rette” uddannelse så hurtigt som muligt. Men vejen er jo ikke snorlige for alle unge.”

Han mener derfor, det er vigtigt, at rammerne for de unge giver mulighed for at sætte fokus på deres potentialer og motivation:

"Også selvom det så betyder, at vejen til en uddannelse starter med et job. I dag ramler for mange unge ind i det ene nederlag efter det andet. Vi skal i stedet kunne møde dem med en tro på, at de har et potentiale og kan lykkes. Og den tro skal lovgivningen så kunne rumme.”

Skolelederforening advarer: "Vil øge presset"

Forslaget falder ikke i god jord hos formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

"Hvis man knytter 10. klasse op på ungdomsuddannelserne, bliver de mere målrettede, og det vil helt sikkert opleves som et pres for nogle af disse unge. Det øger ikke chancerne for at få flere i uddannelse," siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Du kan finde hele KL's udspil her: "Alle unge skal lykkes - gentænk vejen til uddannelse og job".