Folkeskoleforliget blev indgået, da Helle Thorning Schmidt var statsminister. Foto: Shutterstock
Folkeskoleforliget blev indgået, da Helle Thorning Schmidt var statsminister. Foto: Shutterstock

SF trækker sig - vil give mere frihed

Uddannelse

05/8/22 6:34

Jens Asbjørn Bøgen

En eventuel opløsning af forliget kræver et flertal efter det kommende valg.

I næsten 10 år har folkeskoleforliget formet den danske folkeskole med stram styring og lange skoledage.

Men nu er det på tide at give skolerne mere frihed. Det mener SF, der torsdag aften meddelte, at de opsiger forliget.

Det skriver Politiken.

"Vi vil gerne give frihed til alle skoler, så de igen kan gøre skoledagen kortere," siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, til Ritzau.

I stedet ønsker SF at se nærmere på to forsøg i Holbæk og Esbjerg. Her har man sat eksperimenteret med at sætte skoler fri over en årrække, dog med enkelte regler.

Forsøgene blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) ved Folketingets åbning for 2 år siden, og regeringen har siden foreslået, at man bør udvide frihedsforsøgene, så det gælder hver tredje af alle landets kommuner.

Men SF vil gå endnu videre. De vil nemlig have, at forsøget skal gælde alle folkeskoler.

"Der er sat forsøg i gang med to kommuner, hvor man siger, at reformen ikke gælder. Det har gjort, at man på skolerne har gjort dagen for eksempel en time kortere. Så har man flere timer med to voksne, eller man sætter ind med særlige læseforløb eller gør noget for de børn, der mistrives," siger Jacob Mark.

Var ansat i folkeskolen under konflikten

SF var med i den regering, der i sin tid indførte folkeskolereformen med et bredt samarbejde i Folketinget. De to andre daværende regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, samt Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik forliget.

Jacob Mark var selv ansat i folkeskolen under den landsdækkende lockout i 2013, og han erkender, at SF har rykket sig meget på spørgsmålet om folkeskolen.

"Problemet de sidste ti år har været, at det har været en god folkeskole på trods af politikere på Christiansborg og ikke på grund af politikerne. Nu er det på tide, at politikerne træffer beslutninger, der hjælper skolerne, børnene og de ansatte i stedet for at gøre det svære med strammere styring og mål," siger han ifølge TV 2.

Børne- og undervisningsordfører Lotte Rod (R) skriver i en kommentar til TV 2, at hun ærgrer sig over opsigelsen af forliget, da hun frygter, det vil skabe fornyet uro om skolen, hvilket ingen kan være tjent med.

Hun skriver dog også, at Dr Radikale er enige med SF om, at folkeskolen skal tilbage til kortere skoledage.

Annonce