Foto: Arbejdernes Erhvervsråd

Udenlandsk arbejdskraft er overrepræsenteret blandt de lavestlønnede

I 17 ud af 19 brancher er udlændinge overrepræsenteret blandt de lavestlønnede. Tendensen gælder især inden for landbrug, rengøring, hotel og restauration og er mest udbredt i små virksomheder.

Udenlandsk arbejdskraft er overrepræsenteret blandt de 20 procent lavestlønnede lønmodtagere i stort set alle brancher. Det gælder især inden for rengørings-, landbrugs-, hotel og restaurationsbranchen.

For eksempel udgør udlændinge 44 procent af den femtedel med laveste lønninger inden for hotel og restauration, selvom de kun udgør 29 procent af lønmodtagerne i branchen samlet set.

I små virksomheder inden for hotel, restauration og rengøring udgør udlændinge endda en endnu større andel af de lavestlønnede. 56 procent af de lavestlønnede i virksomheder med under 10 ansatte inden for hotel og restauration er udlændinge. Inden for rengøring gælder det 48 procent.

Analysen viser også, at der er et sammenfald mellem de brancher med mange udlændinge i bunden af lønfordelingen og graden af faglig organisering. Kun hver anden lønmodtager inden for både hotel, restauration og landbrug er medlem af en a-kasse og endnu færre har en arbejdsgiveradministreret pensionsordning.

Det indikerer en lav grad af organisering og dårlig overenskomstdækning.

Den fulde analyse kan findes her: Analyse

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også