Arkivbillede. Foto: Shutterstock
Arkivbillede. Foto: Shutterstock

Verden har fået en ny ø efter vulkanudbrud under havet

Udland

19/11/2023 11:48

J. Bøgen

Vores planter er altså fascinerende!

Vores planet udvikler sig altid, og nu er en helt ny ø skudt op af Stillehavet.

Øen er cirka 100 meter i diameter og 20 meter høj.

Den ligger cirka en kilometer væk fra Iwo Jima (Japan) og 1.200 kilometer (750 miles) syd for det japanske fastland. Luftfotos fra stedet viser en mørk sky af aske over den lille ø, der nu er en del af Ogasawara-ø-kæden.

Universitetet i Tokyos Institut for Jordskælvforskning bekræftede, at udbruddet, der formede øen, fandt sted den 30. oktober.

Eksperter havde fulgt vulkansk aktivitet i området siden sidste år, hvor Setsuya Nakada, en professor i vulkanologi på universitetet, fortalte The Japan Times, at magma havde været i udbrud under vandet i noget tid og størknet som sten under vandets overflade.

Men efter udbruddet den 30. oktober begyndte den størknede magma at bryde overfladen, hvilket førte til dannelse af den nye ø: "I en tidligere fase steg der en lodret stråle af sort farve, affald, som er størknet magma, og vand opad," sagde Nakada og fortsatte: "Siden den 3. november begyndte udbruddet at ændre sig, og udsendelsen af vulkansk aske fortsatte eksplosivt."

Den lille ø består hovedsageligt af bunker af pimpsten, der blev dannet nord for udbrudsstedet. Dette er let at erodere, og øen er allerede blevet en smule mindre.

Men hvis vulkansk aktivitet fortsætter, kan den forblive og endda blive større: "Områderne uden lava kunne blive skrabet væk. Så hvis mere og mere lava kommer ud og dækker området, tror jeg, at den del vil blive der for evigt."

Han er usikker på, om udbruddet vil fortsætte.

Urolige tegn på aktivitet

I andre vulkanske nyheder har Italiens Campi Flegrei supervulkan vist øget tegn på uro på det seneste, hvor den italienske regering planlægger en mulig masseevakuering af folk, der bor i områderne omkring vulkanen.

Tidligere på året blev der registreret over 1.000 jordskælv under østenden af kalderaen på bare en måned.

Den italienske regering diskuterede evakueringsplaner, og lokale myndigheder afholdt øvelser for at sikre, at de var forberedte på kraftigere jordskælv eller vulkanudbrud.

Campi Flegrei er i øjeblikket på gul alarm, hvilket betyder, at folk skal holde øje med seismisk aktivitet og være forberedt på en potentiel evakuering, selvom videnskabsfolk siger, at der ikke er nogen umiddelbar trussel om et udbrud.

Kilde: LADbible

Mest Læste

Annonce