Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Spionchef sår tvivl: "Vi har aldrig set beviser for, han er død"

Ukraine

22/01/2024 11:25

J. Bøgen

Tror du, der kan være fusk med i spillet?

Sommeren 2023 var særdeles dramatisk i Rusland.

Efter nogle måneders optakt endte Wagner-gruppen med lederen Jevgenij Prigozjin med at marchere mod Moskva med en direkte trussel om at konfrontere præsident Putin og den politiske top i Rusland over deres, i Prigozjins øjne, elendige håndtering af krige i Ukraine.

Det endte med, at Wagner-soldatterne droppede forehavenet, og efterfølgende dukkede der billeder op af Prigozjin, der angiveligt opholdt i i Afrika, hvor Wagner-gruppen også er aktiv.

Men i august gik der et sus gennem det internationale samfund. Et privatfly styrtede nemlig ned nordvest for Moskva, og ombord var netop Prigozjin, som mistede livet i flystyret.

Eller gjorde han?

Har aldrig set beviser

I et opsigtsvækkende interview med Financial Times siger chefen for den militære efterretningstjeneste i Ukraine (GUR), at Wagner-gruppen eksisterer, og så beder han det internationale samfund om ikke at drage forhastede konklusioner efter flystyrtet.

"Jeg siger hverken, at han ikke er død, eller at han er død. Jeg siger bare, at der ikke er et eneste bevis for, at han er død," siger Burdanov.

Og han kan faktisk have en pointe, hvis man spørger Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa.

Til TV 2 pointerer han, at de russiske myndigheder ikke har fremlagt nogen beviser for, at Prigozjin faktisk er død, hverken i form af billeder eller DNA-beviser.

En anden ekspert, Jakob Tolstrup, Ruslandsekspert og lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet fortæller ligeledes til TV 2, at chefen for GRU kan have en interesse i at så tvivl om Prigozjins død, da det kan ramme Putins image af at have styr på alt.

Han mener dog, det mest sandsynlige er, at Wagner-lederen faktisk har mistet livet.

Hvem stod bag?

Det helt store spørgsmål omkring flystyret i august er, hvem der faktisk stod bag attentatet, som eftersigende skyldtes en bombe, der eksploderede ombord på flyet.

Ifølge en artikel i Wall Street Journal blev bombet placeret på flyet efter ordre fra det russiske styre i Moskva, men det er altså aldrig blevet bevist.

Mest Læste

Annonce