Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vild lov: 1 million i bøde eller 15 dages fængsel for at bruge forkerte kort

Ukraine

26/05/2023 10:19

J. Bøgen

De ulovlige kort "udfordrer Ruslands territoriale integritet" - selvom de er helt rigtige i resten af verdens øjne.

Der bliver hele tiden lavet nye love rundt omkring i verden, men Rusland tegner sig for en rigtig stor del af de mere opsigtsvækkende i disse år.

Siden invasionen af Ukraine gik i gang d. 24. februar 2022 har den russiske regering strammet grebet om både de politiske modstandere og befolkningen generelt.

For eksempel er der eksempler almindelige russere, der er blevet idømt fængselsstraf for at miskreditere det russiske militær, for at kalde "den særlige militæroperation", som den russiske regering kalder invasion, for en krig og andre lignende sager.

I denne uge har det russiske parlament, Dumaen, imidlertid foretaget en lov, der enten kan give dig en bøde på 1 million rubler eller 15 dages fængsel, hvis du bruger et forkert kort.

Altså et forkert landkort/verdenskort.

Annekterede områder skal være med

Det hele handler om, hvorvidt man anser de russisk annekterede områder i Ukraine for at være en del af Rusland eller ej. Ser man på et hvilket som helst kort rundt om i verden, er der overhængende sandsynlighed for, at de annekterede regioner står angivet som ukrainsk territorium.

Men hvis du bruger/viser et kort i Rusland, som ikke har de områder markeret som russisk territorium, ja så er det altså, du får enten en bøde eller en fængselsstraf.

Det skriver det russiske medie Kommersant.

Et medlem af Dumaens sikkerhedskomité understreger overfor mediet, at loven også gælder materiale udgivet før d. 24. februar 2022. Det betyder altså, at butikker og handlende generelt skal sørge for at få eventuelle landkort taget af hylderne i en vis fart, hvis de ikke vil risikere at blive straffet.

Putins pinlige bommert

Netop landkort og Rusland har også været i fokus tidligere denne uge.

Den russiske regering udgav nemlig en video, hvor den russiske præsident, Vladimir Putin, blev forevist et næsten 400 år gammelt kort, hvor Ukraine, ifølge videoen, ikke fremgår. Det fik Putin til at konkludere, at der aldrig i menneskehedens historie har været et land, der hed Ukraine.

Der var dog flere fejl ved den konklusion, og nogle af dem udstillede i den grad den russiske regerings trang til at forme virkeligheden efter deres egen fortælling.

Læs om de åbenlyse fejl i artiklen lige her.

Mest Læste

Annonce