Foto: Shutterstock

'Vær ekstra opmærksom': Danskerne advares nu

Bæredygtighed

17/05/2021 10:13

Theis

I årets første fire måneder har Dyrenes Beskyttelse fået rekordmange opkald om påkørsler af hjorte i trafikken, og de potentielt livsfarlige sammenstød er noget næsten halvdelen af danske bilister har oplevet.

3.131 gange blev der i årets første fire måneder ringet til Dyrenes Beskyttelse og anmeldt, at der var sket en påkørsel af en hjort i Danmark. Og selvom det tal aldrig har været højere i samme periode af året, så er det først i maj måned sæsonen for sammenstød mellem biler og vildt for alvor starter.  Det viser en ny rundspørge som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, fortæller netop Gjensidige i en pressemeddelelse. 

Men sammenstød mellem biler og dyr kan ikke kun være fatalt for dyret og give store materielle skader på bilen. Det kan også føre til alvorlige uheld med andre trafikanter. I en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, svarer fire ud af ti danskere, at de har påkørt eller været tæt på at påkøre et vildt dyr i trafikken. 

Vær varsom den næste tid

"Og derfor bør man være ekstra opmærksom og varsom den næste tid," lyder rådet fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild. 

"Som udgangspunkt er det en god ide at sænke farten, hvis du kører bil i skumringstiden. Og hvis uheldet sker, skal du bremse hårdt ned og holde fast i rattet og så vidt muligt undgå at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til et sammenstød med andre biler eller et træ," siger han. 

De tusindvis af opkald efter påkørsler sker til 1812, der er Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Her sørger man for at sende en schweisshundefører ud, der kan opspore dyret og aflive det, hvis det lider. Og allerede nu er der travlt ved telefonerne, fortæller projektchef Michael Carlsen. 

"Vi er allerede oppe på mindst 30 opkald om dagen. Den store stigning nu skyldes, at råbukkene er i gang med en kamp om territorier, og at fødslerne af nye lam får hun-hjortene til at farvel til sidste års lam, der nu skal klare sig selv. Så der er en masse aktivitet blandt dyrene, der altså fører til sammenstød med biler," siger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse. 

Tre gode råd i forhold til dyrepåkørsler:

  1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så der er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjortene her oftere tror, der ikke er fare på færde. 
  2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter Falck. 
  3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen. 

Mest Læste

Annonce