Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

25.000 underskrifter siden fredag - borgerforslag om fair pension godt på vej

Velfærd

31/01/2023 05:45

J. Bøgen

Forslaget vil gælde alle typer pensioner.

Der er i den grad kommet gang i underskrifterne til et borgerforslag om en ny og mere retfærdig regulering af pensionen, som Faglige Seniorer står bag.

Faktisk har forslaget, siden det blev offentliggjort fredag morgen kl. 6, fået mere end 25.000 underskrifter.

Det betyder, at borgerforslaget allerede har fået mere end halvdelen af de underskrifter, der skal bruges for, at Christiansborg politikere skal tage forslaget op.

Men hvad er det så egentlig, forslaget handler om? Det er lidt teknisk, men det er den måde, man udregninger reguleringen af pensionen.

Et spørgsmål om regulering

Som reglerne er lige nu, bliver pensionen nemlig reguleret ud fra lønudviklingen 1-2 år tilbage. Det betyder, at pensionen hele tiden halter efter den generelle lønudvikling i samfundet.

Og det er særligt noget, der kan mærkes i disse tider, hvor alting stiger i pris. Faktisk har Finansministeriet regnet sig frem til, at danske pensionister har mistet 5,7 procent i købekraft som følge af den seneste tids voldsomme inflation og prisstigninger.

OK23-forhandlingerne, der fastsætter overenskomsten for 600.000 privatansatte, er i gang netop nu, men hvis de forhandlinger fører til lønstigninger, vil pensionen altså først blive reguleret om 1-2 år, selvom prisstigningerne rammer nu.

Derfor ønsker Faglige Seniorer, at pensionen fremover skal beregnes ud fra den forventede lønudvikling i stedet for bagudrettet ud fra den faktiske lønudvikling.

Skal gælde alle pensioner

Borgerforslaget vil sikre, at både folkepensionen og de øvrige pensioner som førtidspension, seniorpension og Arne-pension bliver omfattet af den nye måde at regulere satserne på.

På hjemmesiden fairpension.dk kan man læse mere om kampagnen. Og hvis du benytter linket herunder til borgerforslaget, skal du have dit MitID klar.

Mest Læste

Annonce